Зеленський вважає, що Катар може допомогти стабілізувати енергетичну ситуацію в Європі

Субота, 26 березня 2022, 12:09 -

Президент Володимир Зеленський заявив, що Катар може зробити свій внесок у стабілізацію енергетичної ситуації в Європі на тлі війни Росії проти України.

Про це він заявив на форумі в Катарі.

На конференції були присутні лідери країн регіону Перської затоки, які представляють найбільших експортерів нафти і газу у світі.

За його словами, країни Європи відмовляться від закупівель нафти й газу з Росії, це лише питання часу.

Реклама:

"Відповідальні держави, зокрема держава Катар, – це надійні та солідні постачальники енергоресурсів, які можуть зробити свій внесок у стабілізацію ситуації в Європі. Можуть зробити дуже багато, щоб справедливість була відновлена", – заявив президент.

"Майбутнє Європи залежить від ваших зусиль. Закликаю вас – нарощуйте виробництво енергоносіїв , щоб Росія зрозуміла, що жодна держава не має використовувати енергоносії як зброю, і для шантажу світу", – звернувся він до держав, присутніх на конференції.

Зазначимо, що Катар є найбільшим у світі виробником скрапленого газу у світі. Однак, пише Financial Times, раніше він заявляв, що жодна інша країна не зможе замінити загальний обсяг виробництва Росії. 

За оцінками Катару, країна він може перенаправити лише 10-15% своїх обсягів до Європи. Країна продає більшу частину свого СПГ клієнтам з Азії, які мають довгострокові контракти. 

Вашингтон тиснув на країни Перської затоки, зокрема Саудівську Аравію та Об’єднані Арабські Емірати, щоб вони збільшили видобуток нафти і допомогли знизити ціни на нафту. Але країна стверджують, що зростання цін на нафту не спричинене браком пропозиції, а збільшення виробництва мало вплине на ціни. 

Нагадуємо:

Німеччина та Катар погодили довгострокове партнерство у сфері енергетики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: