Польська економіка відчуває брак чоловіків з України – дослідження

Четвер, 24 березня 2022, 13:52
 
gettyimages

Польські підприємства відчувають брак чоловічої робочої сили. Найбільше потерпають будівельна, автомобільна галузь, важка промисловість та оборонний сектор.

Про це повідомляють в аналітичному центрі агенції працевлаштування Gremi Personal.

Зараз у Польщі найвища пропозиція саме тих вакансій, де потрібна чоловіча праця. 70% пропозицій роботи для іноземців на польському ринку праці орієнтовані на чоловіків. 

Нині з країни додому повернулися  понад 285 тис громадян України, більшість з них чоловіки. Нового притоку чоловічої робочої сили немає, що одразу відбилося на ринку праці. 

Реклама:

Найбільший дефіцит відчуває будівельна галузь, де працювало біля 400 тис. громадян України. Не вистачає будівельників, водіїв, мулярів, штукатурів, тощо. В автомобільній промисловості також скаржаться на брак чоловіків. Ця галузь є найсильнішою у польському виробництві і третьою за обсягом зайнятості в Європі після Німеччини та Франції. 

В найближчі місяці саме автомобільна промисловість може "поглинути" робітників з України. 

"В цілому бракує працівників на підприємствах на місця, де важлива фізична сила - це важка промисловість, металургійна, підприємства харчової промисловості", – повідомляється в пресрелізі.

Польські роботодавці борються за чоловіків, які наразі залишилися в Польщі і за тих, хто може виїхати з України (багатодітні батьки, студенти, тощо). Пропонують привабливі ставки заробітної плати, допомагають з евакуацією й легалізацією родин. Одночасно агенції  працевлаштування вже розпочали діалог з клієнтами про збільшення кількості вакансій і для жінок

У дослідженні "Барометр професій", проведеному на замовлення Міністерства родини і соціальної політики Польщі, йшлося про дефіцит у 30 професіях.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: