"Антиахметівський" законопроєкт може перетворитися на "проахметівський" через ренту на руду

Середа, 29 вересня 2021, 19:30
 
unsplash

До другого читання у законопроєкті №5600 з’явилися норми, завдяки яким податкове навантаження на видобуток залізної руди може стати навіть меншими, ніж до його ухвалення.

Відповідні розрахунки ЕП надало джерело у Податковому комітеті Ради.

Законопроєкт №5600 називали "антиахметівським" саме завдяки підвищенню податкового навантаження на видобуток руди. Найбільше воно торкнулося б саме підприємств, що входять до групи компаній "Метінвест" Ріната Ахметова.

Однак, відповідно до тих змін, які погодив профільний комітет парламенту до другого читання законопроєкту, у разі падіння світових цін на руду реальні надходження ренти до бюджету можуть бути навіть меншими, ніж до ухвалення "антиахметівського" законопроєкту.

Реклама:

Цей ефект забезпечується завдяки тому, що депутати пропонують зменшити базу оподаткування ренти на витрати на доставку руди з українського порту "Південний" до китайського порту Qingdao, а також на витрати, пов’язані з внутрішньою логістикою.

Відповідно до розрахунків, які ЕП надало джерело у Податковому комітеті Ради, у разі падіння світових цін на руду до 90 доларів за тону і нижче, надходження від ренти до бюджету будуть навіть меншими, ніж зараз.

Так, при ціні руди у 90 доларів за тону надходження від ренти складуть 3,8 млрд грн, 80 доларів — 3,2 млрд грн, 70 доларів — 2,6 млрд грн.

При цьому, відповідно до чинних норм Податкового кодексу, навіть у разі падіння світових цін на руду надходження до бюджету у будь-якому разі складатимуть 5,7 млрд грн.

Нині світові ціни на руду складають близько 117 доларів за тону. У разі ухвалення законопроєкту №5600 такий рівень цін забезпечив би надходження ренти до бюджету у сумі 7,7 млрд грн, що на 2 млрд грн більше, ніж наразі.

Однак, зважаючи на тенденцію до падіння цін на руду у світі, ухвалення цього законопроєкту може у перспективі зменшити податкові витрати "Метінвесту".

Крім цього, у погодженій до другого читання версії законопроєкту №5600 зникли норми про запровадження акцизу на "зелену" енергію, найбільшим виробником якої в Україні є компанія Ахметова "ДТЕК". 

Також з останньої версії законопроєкту зникли норми про скасування пільг гірничодобувним підприємствам, а екоподаток на викиди гірничої промисловості хочуть з 200% зменшити до 10%.

Нагадаємо:

Законопроєкт №5600 Верховна Рада ухвалила у першому читанні 1 липня 2021 року. До другого читання депутати внесли понад 11 тисяч правок — переважно для затягування розгляду документа.

Попередньо друге читання законопроєкту мало відбутися 23 вересня, однак з порядку денного парламенту законопроєкт виключили.

Про ключові зміни до "антиахметівського" законопроєкту, які депутати внесли до другого читання ЕП писала у матеріалі: Нові податки на нерухомість, сільське господарство та надприбутки олігархів: що лишилося від "антиахметівського" закону після 11 тисяч правок

Ярослав Вінокуров, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: