"Газпром" знову збільшив транзит газу через Україну

Четвер, 5 грудня 2019, 15:32

Газпром збільшив потужності транзиту газу через територію України до 302 мільйонів кубічних метрів.

Про це свідчать оперативні дані "Укртрансгаз".

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, у 2019 році показник транзиту через Україну перевищував 300 млн куб. м тільки кілька днів у другій половині липня, коли "Газпром" зупиняв на ремонт дві нитки "Північного потоку".

Нагадуємо:

20 листопада гендиректор "Оператор ГТС України" Сергій Макогон заявляв, що "Газпром" збільшив транзит газу через Україну практично до максимуму - 294 млн кубометрів.

Макогон тоді висловив думку, що "Газпром" особливо не планує продовжувати транзит через Україну після 1 січня 2020 року.

4 грудня президент Росії Володимир Путін назвав умови української сторони щодо транзиту газу "економічно неприйнятними".

Дедлайн для укладення довгострокового контракту на транзит російського газу в Європу через територію України за європейськими правилами і українським законодавством спливає 13 грудня.

Нещодавно міністр енергетики Олексій Оржель заявив, що наступний раунд переговорів щодо контракту на транзит газу з РФ може відбутися вже 5 грудня, проте перемовини не відбулися

Також він наголосив, що Україна в переговорах щодо продовження транзиту та відновлення прямих постачань газу з РФ підкреслює важливість компенсації боргів "Газпрому" за Стокгольмським арбітражем.

Реклама:

18 листопада "Газпром" направив "Нафтогазу" пропозицію про продовження на рік діючого контракту або укладення нового договору про транзит газу.

25 листопада Нафтогаз відповів, що сторони мають і надалі обговорювати продовження транзиту за європейськими правилами у тристоронньому форматі, і заявив про готовність розглянути пропозицію по виплатах Газпромом боргів не грошовими коштами, а через поставки газу.

"Газпром" вважає, що необхідними умовами продовження діючого контракту або укладення нового договору є відмова обох сторін від всіх взаємних претензій в міжнародному арбітражі і припинення всіх судових розглядів.

У НАК Нафтогаз вважають, що найвірогідніше Газпром не підпише контракт щодо нового транзиту газу, але Україна та європейські партнери готові до цього і накопичили достатньо запасів газу у сховищах.

Читайте також: На порозі газової війни: що буде, якщо не вдасться підписати транзит з "Газпромом"

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!