Якщо Україна не впорається з анбандлінгом, Росія використає це на свою користь — Коболєв

Вівторок, 18 червня 2019, 18:16
 

"Газпром" прагне припинити транзит через Україну та покласти на неї відповідальність за це.

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз" Андрій Коболєв у Facebook у відповідь на заяву "Газпрому".

"Одним з ключовим елементів стратегії Газпрому є припинення транзиту через Україну з покладанням відповідальності на нас самих", - написав Коболєв.

Він процитував керівника юрдепартаменту "Газпрому" Сергія Кузнеця: "Нас багато разів закликали укласти контракт на європейських умовах, але поки це неможливо. Тільки на минулому тижні була опублікована постанова, яка задає напрямок реформування "Нафтогазу".

Реклама:

"Йдеться про постанову Кабінету міністрів України та анбандлінг, за яким росіяни пильно стежать", - зазначив Коболєв.

"Якщо при виділенні незалежного оператора ГТС Україна застосує невірну модель, яка не в повній мірі відповідатиме європейському праву – росіяни цим обов’язково скористаються", - стверджує він.

Голова "Нафтогазу" навів приклад: "Якщо новий оператор отримає ГТС на умовах договору господарського відання – це стане справжнім подарунком для Кремля. Там чудово розуміють, що така архаїчна юридична модель не відповідає вимогам європейського енергетичного законодавства і зможуть це дуже легко пояснити, скориставшись принципом "сутність вище форми"".

"А коли вони це пояснять, то саме цей аргумент і буде використано як головну тезу, чому Газпром не може підписати новий контракт з новим відокремленим оператором ГТС за європейським правом. Це очевидно всім європейським гравцям газового ринку, про що нас неодноразово попереджали", - написав Коболєв.

Він закликав уряд та всі залучені сторони ретельно зважувати рішення, що стосуються анбандлінгу.

"Навіть один невірний крок може призвести до багатомільярдних грошових та неоціненних репутаційних втрат для України", - застерігає Коболєв.

Нагадаємо, раніше виконавчий директор НАК Юрій Вітренко заявив, що "Газпром" не пропонував НАК "Нафтогаз України" жодних "мирових угод", а лише продовжує наполягати на скасуванні зобов’язань за рішеннями міжнародних арбітражів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!