Facebook навчив нейромережу відкривати заплющені очі на фотографіях

Середа, 20 червня 2018, 10:50
 

Штучний інтелект Facebook навчили "відкривати" очі користувачів на знімках, однак не планують впроваджувати цю функцію в соцмережу.

Про це повідомляється на сторінці Facebook Research.

Співробітники Facebook вчили нейромережу на основі зображень з відкритими очима, щоб вона розуміла як виглядає людське обличчя і не зіпсувала його при ретушуванні.

В процесі навчання система почала розпізнавати характеристики очей, такі як колір і форму, а також враховувати позу людини і освітлення.

Реклама:

Щоб натренувати штучний інтелект потрібно 2 мільйони 2d-зображень. Серед них було близько 200 тисяч окремих людей, у яких було принаймні по одній фотографії з відкритими очима.

Також використовували фотографії 17 тисяч знаменитостей, які були взяті з інтернету.

 

Згідно з результатами дослідження, звичайні користувачі в більшості випадків не змогли помітити те, що штучний інтелект "відкрив" очі людей на знімках. У 54% випадків вони були впевнені, що очі на фотографіях були відкриті від початку.

Однак у системи є і свої обмеження: наприклад, їй заважають окуляри і деякі варіанти зачіски. Нейромережа також чутлива до "шуму" на фото і незвичайним позам. Крім того, для роботи їй в будь-якому випадку потрібен знімок конкретної людини з відкритими очима.

Нагадаємо, Uber подала заявку на патент технології, яка за допомогою штучного інтелекту дозволить визначати нетверезих пасажирів при замовленні автомобіля.

Рекомендуємо почитати: Sapiens, але не Homo. На що ще здатний штучний інтелект

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: