У Фінляндії з'явиться хліб із комах
Фінська компанія розпочне продаж хліба, виготовленого з використанням комах, у супермаркетах Гельсінкі.
Про це повідомляють місцеві ЗМІ, передає "Інтерфакс-Україна".
У компанії стверджують, що такий продукт є першим у світі.
"На кожен хлібець Fazer Sirkkaleipa потрібно 70 сушених цвіркунів - їх перемелюють і додають у борошно, комахи становлять 3% від ваги готового виробу", - заявив керівник хлібопекарського підрозділу компанії Маркус Хельстрьом.
Цвіркунів розводять на спеціальних фермах, і через дефіцит сировини поки що неможливо забезпечити ними всі регіони країни, пише Maaseudun Tulevaisuus.
Однак з часом заплановано забезпечити ними 47 пекарень по всій Фінляндії.
"Хліб з цвіркунів - хороше джерело білка, крім того, комахи містять корисні жирні кислоти, кальцій, залізо, вітамін В12", - зазначив директор з інновацій Fazer Bakeries Юхані Сібаков.
Він додав, що компанія спеціально зробила хліб хрустким.
Відповідно до проведеного Fazer дослідження, фіни обирають хліб, виходячи з приємного смаку, свіжості і відчуття домашньої їжі.
При цьому вони люблять експериментувати з продуктами і пробувати все нове.
З 1 листопада 2017 року Фінляндія слідом за іншими європейськими країнами (Австрія, Бельгія, Великобританія, Данія, Нідерланди, Швейцарія) дозволила розведення і продаж комах для вживання в їжу.
Так, у Швейцарії мережа супермаркетів Coop почала продаж бургерів і тефтелей з додаванням комах у вересні, зазначає AP.
За словами Сібакова, Fazer працювала над концепцією цвіркуневих хлібців з літа 2016 року та очікувала ухвалення нового закону.
Ціна такого хліба - 3,99 євро, тоді як звичайний буханець з пшеничного борошна коштує 2-3 євро.
За даними Helsinki Times, цього року Fazer увійшла до топ-5 компаній, які фіни вважають вартими найбільшої довіри.
FAO (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН) вже кілька років просуває нову програми харчування, що передбачає вживання в їжу людьми і тваринами комах - мурах, жуків, коників і цвіркунів.
Комахи поживні, невибагливі, швидко розмножуються і не дуже відчутно впливають на навколишнє середовище порівняно, наприклад, із великою рогатою худобою, зазначають експерти ФАО.
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"