Мінрегіон створює реєстр боржників "Нафтогазу"

Вівторок, 21 лютого 2017, 15:39

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства розробило порядок ведення реєстру підприємств, які повинні будуть за 5 років погасити борги перед НАК "Нафтогаз України".

Про це повідомляє прес-служба міністерства, пише "Дело".

До реєстру ввійдуть тепло- і водопостачальні підприємства, які заборгували "Нафтогазу" за енергоносії.

Вони отримають 5 років на погашення боргів, а також можливість після реструктуризації боргу списати всі нараховані штрафи та пені.

Реклама:

Поки діє договір реструктуризації, припиняється нарахування нових штрафів і пені.

"Закон зупиняє всі виконавчі провадження до підприємств, внесених до Реєстру учасників процедури врегулювання, який передбачає розблокування фінансово-господарської діяльності, зняття арешту з майна та поточних рахунків", - повідомив міністр Геннадій Зубко.

Нагадаємо, восени 2016 року парламент прийняв, а президент підписав закон про реструктуризацію боргів підприємств теплоенергетики та водоканалів за спожиті енергоресурси.

За даними "Нафтогазу", сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ і ТЕЦ за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії, становить близько 28,2 млрд грн, станом на 15 лютого 2016 року.

Через високу заборгованість рахунки ТКЕ були заарештовані і 80% коштів, що надходять автоматично перераховуються "Нафтогазу".

Глава правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв раніше заявляв, що компанія вважає безнадійною заборгованістю штрафи і пені, нараховані ТКЕ.

"Це приблизно від 10 до 20% сумарного боргу, в залежності від кожної компанії. За правилами тарифоутворення, яке діє в поточний момент часу, ці компанії не можуть врахувати ці пені в тарифі. А оскільки єдиним джерелом доходу для них є тариф, то очевидно, що вони ніколи не будуть сплачені", - говорив Коболєв.

Основна причина законопроекту про реструктуризацію заборгованості підприємств теплоенергетики та водоканалів - відсутність в тарифі джерела для погашення штрафів.

За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, закон дозволить вирішити питання боргів ТКЕ і водоканалів на умовах реструктуризації.

Законопроект погоджено з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: