НБУ відніс Платинум Банк до категорії неплатоспроможних

Середа, 11 січня 2017, 09:33

Правління Національного банку прийняло рішення про віднесення ПАТ "Платинум Банк" до категорії неплатоспроможних.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як зазначає регулятор, станом на 1 січня 2017 року банк не досяг позитивного значення капіталу, через що правління НБУ прийняло рішення про віднесення Платинум Банку до категорії неплатоспроможних.

Нацбанк наголошує, що 97% (197 тисяч осіб) усіх вкладників Платинум Банку отримають свої вклади в повному обсязі, оскільки їх розмір не перевищує гарантовану Фондом гарантування вкладів фізосіб суму 200 тис. грн.

Реклама:

"Клієнти з більшими обсягами вкладів отримають їх у межах суми, гарантованої Фондом. Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладів в обсязі близько 4,8 млрд. грн", -йдеться у повідомленні.

Станом на 10 січня 2017 року фізичними особами - власниками істотної участі у Платинум Банку є Борис Кауфман та Григорій Гуртовий незалежно від формального володіння з огляду на здійснення значного впливу на управління та діяльність банку.

НБУ визнав Гуртового та Кауфмана власниками істотної участі на основі аналізу операцій банку. Крім того, Кауфман підтвердив здійснення значного впливу на управління банком у письмовій заяві, поданій до Нацбанку.

Як відомо, структура власності банку визнана Нацбанком непрозорою у червні 2016 року. У серпні 2016 року Кауфман подав до Нацбанку пакет документів для погодження набуття істотної участі у банку в розмірі більше 75% через підконтрольні йому компанії.

На сьогодні Нацбанк не погоджував Кауфману придбання акцій банку з огляду на неподання окремих документів, зокрема, через відсутність дозволу Антимонопольного комітету України на концентрацію.

За інформацією Нацбанку, Антимонопольний комітет у грудні 2016 року повернув без розгляду пакет документів щодо набуття Кауфманом контролю у ПАТ "Платинум Банк".

Як писала "ЕП", на даний момент з "другою двадцятки", за розмірами активів, це єдиний банк з негативним капіталом.

За підсумками третього кварталу власний капітал "Платинума" впав до від'ємного значення і становив "мінус" 162 млн грн, регулятивний капітал впав до "мінус" 157 млн грн. Негативний капітал банку означає, що вже зараз у нього немає достатньої кількості активів, що б розрахуватися за своїми пасивами (залученими коштами).

Згідно з даними НБУ, за 9 місяців 2016 року банк зафіксував збиток в розмірі 333 млн грн. Його процентні витрати перевищили процентні доходи на 287 млн грн.

Крім цього, на кінець вересня сформовані резерви покривали кредитний портфель в 6 млрд грн на досить скромні 13,7%. У той же час, 44,7% всіх виданих банком позик - це були кредити пов'язаним особам.

За оцінка опитаних ЕП фінансистів, питання докапіталізації банку коштує 2-3 млрд грн.

Читайте також: Останній "пилосос": як довго ще протягне Платинум банк

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: