Банки збільшують інвестування в ОВДП

П'ятниця, 30 вересня 2016, 18:05

Зниження ставок і надлишок ліквідності в банківській системі стимулюють банки збільшувати інвестування в облігації внутрішньої державної позики і скорочувати вкладення в депозитні сертифікати НБУ, акції та інші цінні папери.

Про це повідомив на Ukrainian Financial Forum керуючий директор групи ICU Костянтин Стеценко.

"Зниження ставок і надлишок ліквідності в банківській системі стимулюють банки збільшувати вкладення в державний борг. Обсяг інвестицій в ОВДП за минулі 12 місяців збільшився на 78% до 152 млрд гривень", - сказав він.

За словами Стеценка, цьому сприяли дві тенденції: виведення з ринку частини банків з "сміттєвими" цінними паперами на балансі і очікування банками подальшого зниження рівнів прибутковості ОВДП, що стимулює їх скорочувати вкладення в короткі депозитні сертифікати НБУ.

Реклама:

"Виведення з ринку частини банків з "сміттєвими" цінними паперами на балансі і посилення пруденційного нагляду зменшило обсяг вкладень в інші цінні папери на 26 млрд гривень", - сказав Стеценко.

"Ми очікуємо, що тренд НБУ на зниження ставок продовжиться, і регулятор опустить ключову ставку до 13-14% на кінець 2016 року і до 10-12% на кінець 2017 року", - заявив він.

Керуючий директор групи ICU зазначив, що 85% від загальних вкладень банківського сектора в ОВДП становлять вкладення державних банків. У той час як кількість приватних банків з українським капіталом, які інвестують в ОВДП, залишається незначною.

"За останні 12 місяців приватні українські банки збільшили портфель гривневих ОВДП на 52% (1,9 млрд гривень), проте загальна кількість таких банків залишається низькою", - сказав Стеценко.

"Портфель банків з іноземним капіталом збільшився на 83% (2,8 млрд гривень) за рахунок повернення деяких банків на ринок держборгу. Банки з російським капіталом суттєво зменшили вкладення - на 78% (0,8 млрд гривень), в зв'язку з відтоком депозитів на початку року", - підсумував він.

Як повідомлялося, 17 серпня Мінфін від продажу ОВДП, індексованих на валютний курс, залучив до бюджету 1 млрд гривень.

23 серпня Мінфін на плановому аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики залучив до бюджету 2,710 млрд гривень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!