НКРЕ закликає Міненерго запровадити рентну плату на видобуток вугілля

Четвер, 19 травня 2016, 19:10

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, закликає Міністерство енергетики і вугільної промисловості запровадити рентну плату на видобуток вугілля.

Про це гйдеться у листі Міністру енергетики Ігорю Насалику, які виклав на своїй сторінці в Facebook голова НКРЕКП Дмитро Вовк.

У листі сказано, що компанією PricewaterhouseCoopers (PwS) було здійснено відстеження системи оподаткування вугільної галузі різних країн світу, за результатами якого було виявлено, що у більшості країн, які було включено до огляду, наявна рента на вугільну продукцію.

Як зазначається, базою ренти здебільшого є виручка або прибуток до оподаткування. Рента, зазвичай, зменшує прибуток до оподаткування.

Реклама:

"Окрім ренти основне податкове навантаження на підприємство формує податок на прибуток. З метою оцінки рівня навантаження на вугільну галузь було розраховано коефіцієнт кумулятивного податкового навантаження - доля сплачуваних податків у ціні на вугілля", - говориться у листі.

При розрахунку коефіцієнту для розрахунку долі податку на прибуток у ціні було прийнято припущення щодо середньої ціни вугілля на рівні 70 доларів за тонну та середнього рівня прибутковості до оподаткування на рівні 15%.

"У зв’язку із зазначеним, НКРЕКП вважає за необхідне розглянути доцільність внесення змін до законодавства щодо запровадження рентної плати на вугільну продукцію з боку Міненерговугілля", - додається у листі.

На думку НКРЕКП, ці зміни гармонізують податкове законодавство для вугледобувної галузі, створять джерело для фінансування цільових заходів у вугільному секторі та для субсидії населенню.

"Обговорення собівартості вимагає незалежного від місцевих учасників індексу при ціноутворенні на електроенергію. А коригувати надприбуток правильно рентою", - написав Вовк у переписці в Facebook.

У березні Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації "Дтек" Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію на 15-20% дорожче.

З урахуванням ПДВ новий тариф для них становитиме близько 130 копійок за 1кВт/год. До цього він становив 118 копійок за 1кВт/год.

 
 

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: