ЗМІ: понад 80% продукції "Артемсолі" продавали посередники утричі дорожче

П'ятниця, 5 лютого 2016, 17:46

Обсяг продажу продукції державного підприємства "Артемсіль" у 2015 році через приватних посередників становив 568,8 тисяч тонн, або 81,9% від загального обсягу реалізації.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми", спільного проекту Радіо Свобода та "UA:Першого".

При цьому завод робив дилерам 5% знижку, але на державних тендерах фірми-посередники продавали сіль комунальникам удвічі, а подекуди і в п’ять разів дорожче, йдеться у розслідуванні.

Як з'ясували журналісти, тонна технічної солі коштує десь 350 гривень.

Реклама:

Один із найбільших покупців цієї солі у 2015 році - приватна фірма "Торговий дім "Артемсіль" зі статутним капіталом у тисячу гривень, купила половину від усіх обсягів, видобутих на підприємстві.

За даними Вісника держзакупівель, у 2015 році приватний торговий дім перепродав сіль хмельницьким комунальникам за 750 гривень за тонну, а чернівецькі - 835 гривень.

У "Торговому домі "Артемсіль" повідомили журналістам, що технічну сіль у них можна купити у Києві по 850 гривень за тонну та запевнили, що націнка пов'язана з витратами на транспортування та оплатою різноманітних тарифів.

"Іще один приватний посередник, що отримує сіль із заводу навалом - ТОВ "Констанза". Як з’ясували журналісти, фірма "Костанза" заснована двома жінками з Донецької області, зі статутом всього у тисячу гривень. За юридичною адресою у Києві - на вулиці Олеся Гончара, 52, - фірми немає", - йдеться у розслідуванні.

Також наголошується, що у 2016 році з дилерів тільки "Костанза" купувала на заводі технічну сіль.

Як відомо, у січні Національне антикорупційне бюро почало розслідування проти топ-менеджменту компанії "Артемсіль", підозрюючи їх в обслуговуванні інтересів перекупників.

ДП "Артемсіль" - найбільше підприємство з видобутку та реалізації повареної солі (NaCl) на території Центральної та Східної Європи. Виробничі потужності ДП "Артемсіль" знаходяться в Соледарі (Донецька обл). Підприємство експортує продукцію в 22 країни. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: