Експортери горіху звинувачують СБУ в тиску на бізнес

Вівторок, 22 грудня 2015, 15:08

Працівники Служби Безпеки України успадкували митні схеми поплічників Януковича та використовують своє службове становище для тиску на бізнесменів, які займаються експортом вітчизняної продукції в Європу.

Про це під час прес-конференції заявили найбільші експортери волоську горіху в Україні.

Бізнесмени звернулися до керівництва СБУ та президента Петра Порошенка із закликом зупинити свавілля працівників Служби безпеки та "не перешкоджати веденню бізнесу, який генерує валютну виручку в Україну".

За словами власників бізнесу, сьогодні, на різних митницях України СБУ незаконно заблокувало вантаж із волоським горіхом загальною вартістю 35 млн гривень.

Реклама:

"А за останні кілька місяців Служба безпеки України "з видуманих причин" зупинила вантажів на декілька сотень мільйонів гривень", - заявили бізнесмени.

Експортери таку ситуацію із їхнім вантажем розцінюють виключно як тиск на власний бізнес і спробу окремих працівників СБУ "нажитися на ньому".

"Раніше, за часів Януковича, нас змушували платити хабар з кожної машини, інакше вона просто не пройшла б митницю", - розповідає Володимир Чуба, директор ТОВ "Укр-Волнат"

"Сьогодні ми бачимо, що СБУ, а саме його антикорупційне управління, використовують ту ж саму схему. Вантажі без будь-яких пояснень місяцями затримують на кордоні, щоб ми змушені були давати хабарі аби прискорити його проходження", - додав він.

На підтвердження своїх слів експортери навели листи-клони за підписом двох заступників начальника управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ С.Коваленко та П. Данюкова до начальника київської митниці, в якому йдеться про необхідність проводити "спільні огляди вантажів", які оформлюються в зоні діяльності київської митниці, із залученням співробітників антикорупційного управління СБУ.

натиснути для збільшення 
натиснути для збільшення 
натиснути для збільшення 
 натиснути для збільшення

"Відповідно до Митного кодексу час проходження митного вантажу не може перевищувати 4 годин, тому представники Служби безпеки розсилають зроблені під копірку листи на всі митниці, вимагаючи зупинити вантаж", - розповіла журналіст Аліса Юрченко, член Ради громадського контролю Антикорупційного бюро.

"Під час зйомки останнього сюжету начальник митного посту "Східний термінал" повідомив, що ініціатором затримки вантажу є СБУ, а не митниця, і втік від мене разом з моєю радіо апаратурою, аби не відповідати на запитання", - додала вона.

Як відомо, у жовтні в ЄРДР, за даними прес-центру СБУ, було внесено два кримінальні провадження, в яких "досліджуються питання щодо неправомірних дій представників суб’єктів господарювання, що здійснюють експорт горіху волоського".

Про відкриття проваджень стосовно співробітників митної чи фітосанітарної Служб в СБУ не повідомляли.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!