Горілка з 1 січня може подорожчати до 90 гривень

Вівторок, 15 грудня 2015, 17:36

У разі прийняття нового Податкового кодексу пляшка горілки з 1 січня буде коштувати 90 гривень, а пляшка коньяку - 150 гривень.

Про це йдеться у статті "Податкова реформа в кулуарах. Як Мінфін, депутати і бізнес шукали компроміс".

"Мінфін не чує і не хоче чути український бізнес. Міністр не хоче зустрічатися і обговорювати проблеми з українськими компаніями. Усе спрямовано на максимальну тінізацію ринку алкоголю", - заявив ЕП глава асоціації "Укргорілка" Володимир Остапюк.

За його словами, у разі ухвалення нового ПК, пляшка горілки з 1 січня буде коштувати 90 гривень, а пляшка коньяку - 150 гривень, що призведе до скорочення легального виробництва в двічі.

Реклама:

"Нелегальний ринок становить 40%, він зросте до 75%, а з ним - і кількість жертв. Люди перейдуть на сурогат. Сподіваючись заробити на акцизах, Мінфін недоотримає 5 млрд грн і буде змушений збільшити витрати на охорону здоров'я", - прогнозує Остапюк.

В Асоціації нагадують, що зараз держава володіє повною монополією на виробництво спирту і повним контролем над його реалізацією.

Остапюк також запевнив ЕП, що вітчизняні виробники виноробної, коньячної, лікеро-горілчаної продукції, склозаводи, рітейл і сільське господарство готуються до масових скорочень людей.

Як відомо, Кабінет міністрів подав у Верховну Раду законопроект податкової реформи. У ньому уряд пропонує парламенту з 1 січня 2016 року підвищити акцизний податок на горілку на 100%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: