Кредитори "Мрії": технічно Гути уже не володіють компанією

П'ятниця, 14 листопада 2014, 12:40

З технічної точки зору сім'я Гутів уже не володіє компанією, нею володіють кредитори.

Про це йдеться в інтерв'ю "Економічної правди" з фінансовим радником Комітету держателів єврооблігацій "Мрії"" Джованні Сальветті.

"Вони попросили списати 900 млн дол боргу. Це величезна цифра. Якщо ви пропонуєте списати такий обсяг боргу, це означає, що капітал в компанії відсутній. З технічної точки зору Гути вже не володіють компанією, нею володіють кредитори. Зважаючи на це, думаю, Гути мають розглянути варіант відходу на крок назад", - заявив він.

"Це означає, що контроль над компанією повинен перейти до кредиторів, адже вони тепер реальні економічні власники компанії. Кредитори мають призначити керівництво, якому б вони довіряли", - наголосив Сальветті.

Реклама:

Він припускає, що той борг компанії, який називається - на рівні 1,3 мільярда доларів - може бути завищений, але не суттєво.

"Мова може йти про завищення на рівні 100-150 млн дол. Загалом це немало, але зрештою це не змінює суті питання, зважаючи на масштаб проблеми", - зауважив Сальветті.

"У будь-якому разі кредитори не будуть сприймати на віру ті цифри, які надає компанія. Потрібно буде встановити реальний розмір непогашеної заборгованості і зрозуміти, чи була вона використана належним чином, і чи не стала частина цього боргу результатом застосування якихось "схем", - наголосив він.

Водночас фінансовий радник кредиторів наголошує, що треба захистити компанію і зберегти її. Варіант ліквідації, за його словами, буде розглядатися в останню чергу.  

Сальветті - керуючий директор Rothschild & Cie в Росії та СНД та фінансовий радник комітету держателів єврооблігацій "Мрії"" на суму 471 млн доларів. Загальний борг "Мрії" становить близько 1,3 мільряда доларів.

Як відомо, у жовтні міжнародний комітет кредиторів і міноритарних акціонерів "Мрії" звернувся до української влади з проханням розслідувати діяльність компанії і дії сім'ї Гутів, яка контролює агрохолдинг.

Звернення кредиторів було адресоване президенту, прем'єру, Нацбанку, СБУ, генпрокурору i міністру внутрішніх справ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: