Експерти засумнівалися в надійності Росії як постачальника газу

Середа, 29 жовтня 2014, 09:14

Відносини ЄС і Росії ніколи не відрізнялися стабільністю, а українська криза стала лише останньою у низці подій, які відбивалися на товарообміні.

Про це пишуть "Иносми.ру" з посиланням на Usinenouvelle.

Як повідомляється, надійність країни як постачальника і гарантії постачання газом ЄС та його держав-членів незмінно викликають палкі суперечки.

Школа управління Гренобля і Центр європейських економічних досліджень опитали французьких і німецьких експертів з енергетики.

Реклама:

Три чверті опитаних французьких експертів вважають, що український конфлікт ставить під сумнів надійність Росії як постачальника природного газу.

Німецькі експерти в свою чергу дотримуються більш оптимістичних позицій, пише видання.

Лише 47% вважають, що Москва стала менш надійним постачальником.

Незважаючи на велику залежність від російського газу, тільки 37% німецьких фахівців бачать погіршення ситуації в Німеччині.

Що стосується енергопостачання Франції, у французьких експертів немає єдиної думки. Половина думає, що ситуація погіршилася, або незначно (47%), або значно. Інша половина не помічає ніяких змін.

Такі розбіжності в поглядах пов'язані з тим, що Росія довгий час була надійним енергетичним партнером Німеччини.

Берлін багато років був першим енергетичним партнером Москви, і з закінчення холодної війни обидві столиці підтримують тісні зв'язки, в першу чергу в енергетичній сфері.

У відповідь на українську кризу ЄС оприлюднив у травні 2014 доповідь з проектом нової європейської стратегії в галузі енергетичної безпеки.

В цьому документі пропонується цілий ряд заходів.

Результати опитування говорять, що переважна більшість французьких експертів підтримують такі заходи: поглиблення інтеграції європейського енергетичного ринку (77% опитаних вважають такий крок обгрунтованим), інвестиції в газопроводи в інших країнах ЄС (67%), інвестиції в інфраструктуру скрапленого природного газу (66%) .

Водночас експерти розійшлися в питанні нарощування національного виробництва, зокрема шляхом видобутку сланцевого газу.

Що стосується заходів щодо скорочення споживання природного газу, підвищення енергоефективності користується практично одностайною підтримкою. Використання поновлюваних джерел енергії теж може похвалитися великою популярністю (73%).

Як би там не було, незважаючи на потужну політичну підтримку і схвалення цілого ряду експертів, питання ще далеко не вирішене: за останні роки споживання газу в Європі пішло на спад, а підвищення енергоефективності може лише посилити цю тенденцію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!