Словаччина готова сприяти реверсу газу до України

Понеділок, 7 квітня 2014, 17:52

Словаччина підтримує реалізацію проекту організації реверсних постачань природного газу до України, але закликає виконати для цього всі необхідні процедури.

Про це йдеться в повідомленні міністерства економіки Словацької Республіки, передає "Інтерфакс-Україна".

У міністерстві зазначили, що реалізація проекту підключення між Словаччиною та Україною для реверсних постачань природного газу цілком належить до компетенції операторів газотранспортних систем обох країн компаній Eustream і "Укртрансгаз".

"На цьому етапі дуже важливо зосередитися на технічних аспектах вирішення можливого зворотного потоку газу через Словацьку Республіку. Під час їх підготовки збігає дорогоцінний час через непідготовленість компанії "Укртрансгаз" до переговорів і підписання документів, що готувалися за ініціативою Європейської комісії більше року", - зазначено в повідомленні.

Реклама:

При цьому в міністерстві наголосили, що "компанія Eustream не помітила жодної зацікавленості з боку України у можливості відвідати словацькі газові об'єкти або компресорну станцію в Вельке Капушанах".

"Обов'язковим є стандартний спосіб підготовки реверсу, згідно з правилами законодавства ЄС, за якого не повинно бути порушено виконання попередніх обов'язків компанії Eustream, пов'язаних із транспортуванням газу через Словацьку Республіку", - наводяться в повідомленні слова міністра економіки Словаччини Томаша Малатинськи.

"Ми б підтримали більшу гнучкість компанії "Укртрансгаз" у питанні підготовки та участі в переговорах у Братиславі, що привели до завершення цього процесу", - додав Малатинськи.

У зв'язку з цим, зазначив міністр, нічим не підтверджені заяви на політичному рівні не сприяють зміцненню взаємної довіри, є контрпродуктивними і не прискорюють рішення, в якому зацікавлені обидві сторони.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: