Думка експерта: Банкам вже не вигідно банкрутити позичальників

Четвер, 10 жовтня 2013, 20:06 -

Банкам при наявності поручительства або майнової поруки невигідно банкрутити своїх позичальників.

Таку думку висловив партнер юридичної фірми "Ільяшев і Партнери" Максим Копейчиков, коментуючи Постанову Верховного Суду України від 11 вересня 2013 року.

"Банкам при наявності поручительства або майнового поручительства третіх осіб невигідно банкрутити своїх позичальників, оскільки в цьому випадку повернути гроші буде практично неможливо", - заявив він.

Адвокат вважає, що цей документ може докорінно змінити правовідносини кредиторів, позичальників та їх поручителів.

Реклама:

При цьому Копейчиков не поділяє думку окремих експертів про те, що дане рішення ВСУ надає позичальникам та їх поручителям якусь індульгенцію.

"При стягненні проблемної заборгованості одне з основних завдань банку - нівелювати можливість ліквідації або банкрутства позичальника, якщо передане в забезпечення виконання зобов'язань майно належить третім особам. Оскільки якщо немає позичальника, припиняє дію договір позики і договори, укладені з метою забезпечити повернення позики", - пояснює експерт.

За його словами, також слід виявити всі об'єкти нерухомості та інші активи і контролювати можливі наступні операції з майном позичальника та поручителів (майнових поручителів).

"Що стосується самої Постанови ВСУ, безумовно, така практика може призвести до збільшення безнадійної заборгованості тих фінустанов, які понадіялися на стягнення за рахунок поручителів і допустили ліквідацію самих позичальників", - підсумував партнер ЮК "Ільяшев і Партнери".

Як відомо , 11 вересня 2013 горда Верховний Суд прийняв рішення, відповідно до якого банки не можуть вимагати від майнових поручителів виконання зобов'язань позичальників-банкрутів.

Судді Верховного Суду України вважають, що договори про забезпечення виконання боргових зобов'язань (порука або застави (іпотека) припиняються в разі припинення дії договору позики (кредиту).

Отже, поручителі не зобов'язані виконувати перед банком зобов'язання, взяті позичальниками-банкрутами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: