Україна готова "заморозити" дві гілки ГТС - Азаров

Субота, 21 вересня 2013, 12:14

Якщо обсяг транзиту газу з Росії в країни ЄС не збільшиться, то доцільно підняти питання про заморожування двох гілок української газотранспортної системи.

Про це сказав прем'єр- міністр Микола Азаров на 10-й щорічній зустрічі "Ялтинська європейська стратегія" (YES), передає "УНІАН".

Він зазначив, що Україна готова "заморозити" дві гілки своєї газотранспортної системи (ГТС), якщо таке рішення буде погоджено з країнами Євросоюзу.

"Наша ГТС орієнтована на прокачування 150 млрд кубометрів газу і, якщо провести модернізацію, ми зможемо прокачувати і 200 млрд кубометрів. Але тільки якщо в цьому існує потреба. На жаль, за останній рік обсяг прокачування впав у два рази. І сьогодні ми використовуємо свою ГТС десь на 60 % її потужності", - зазначив він.

Реклама:

Глава уряду поскаржився, що це призводить до певних витрат, враховуючи, що країни Європейського союзу зацікавлені сьогодні у диверсифікації поставок газу, що знижує використання потужностей української ГТС.

"А чому тільки Україна повинна нести витрати? Може, законсервувати дві нитки цього газопроводу? Нам 50 млрд кубометрів газу вистачить", - заявив він.

На думку Азарова, Україні і ЄС необхідно спільно прийняти таке рішення: "Давайте разом приймати таке рішення. Не може Україна одна нести такі колосальні витрати".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!