Іноземці загрожують фінансовій стабільності Росії

Вівторок, 6 серпня 2013, 15:09

Із збільшенням іноземного капіталу у російському державному борзі (ОФП - облігації федеральної позики) виріс ризик дефолту.

Так вважають фінансисти, передають "Ведомости".

На початок липня 2013 року рівень участі нерезидентів в операціях на ринку ОФП досяг 30%, хоча ще рік тому складав лише 7%, порахував наприкінці липня директор департаменту фінансової стабільності центробанку РФ Володимир Чистюхін.

"Висока активність нерезидентів є основною причиною зростання залежності ОФП від зовнішніх чинників", - йдеться в аналітичному звіті Райффайзенбанку.

Реклама:

Зараз іноземці домінують на ринку держпаперів, "перевершуючи і Ощадбанк, і Державну керуючу компанію (у I кварталі позиція ДКК в ОФП скоротилася на 106,4 млрд рублів до 833,8 млрд рублів)", - вказали аналітики.

З цим висновком згоден і начальник управління торгівлі на борговому ринку брокерської компанії "Регіон" Олександр Ніконов, але він відзначає і позитивні моменти: збільшення обсягів і ліквідності ринку ОФП.

"На мою думку, висока частка нерезидентів у ОФП збільшує ризики для фінансової системи Росії", - поділився побоюваннями головний виконавчий директор групи "Дойче банк" у Росії Павло Теплухін.

За його словами, у разі світових фінансових потрясінь, наприклад, які були в 1998 році, іноземці почнуть виходити з ОФП і це може стати причиною нестачі ліквідності на російському ринку, призвести до дефолту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: