Росія знаходится на межі рецесії

Субота, 10 серпня 2013, 14:33

За оцінкою Росстату, ВВП Росії в II кварталі 2013 року виріс на 1,2% до того ж періоду 2012 року, побивши власний антирекорд I кварталу, коли темпи зростання скоротилися до 1,6% - історичний мінімум, якщо виключити періоди рецесії.

Раніше Мінекономрозвитку оцінювало зростання ВВП в II кварталі 2013 року в 1,9%, за перше півріччя - в 1,7%, пишуть "Ведомости".

З урахуванням оцінки Росстату виходить, що за перше півріччя економіка зросла на 1,4%, порахував Микола Кондрашов з Центру розвитку Вищої школи економіки.

За його розрахунками, з очищенням від сезонного фактора зростання в II кварталі до січня - березня становило 0,1% (0,4% - в I кварталі): фактично економіка Росії зупинилася.

Реклама:

До червня дані говорили про стабілізацію зростання, але з початку літа ситуація різко погіршилася, а липневі індикатори - індекси ділової активності в промисловості та сфері послуг (PMI) - і зовсім показали її спад.

"Можна говорити про реальну загрозу сповзання економіки в рецесію", - вважає Олександр Морозов з HSBC.

Про загрозу технічної рецесії до вересня (коли темпи зростання в річному порівнянні залишаються позитивними, а поквартальні дані показують спад) ще навесні попереджали чиновники Мінекономрозвитку.

Як пише видання, поки приводів для поліпшення ситуації не видно - навпаки, слабшає споживчий попит - фактично єдиний драйвер економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!