Рівень корупції у світі залишається високим - Transparency International

Середа, 10 липня 2013, 12:07

Опитування громадської думки з проблеми корупції показує, що більше половини опитаних вважає, що становище з корупцією погіршилося за останні два роки.

Про це йдеться у опитуванні Transparency International.

Учасники опитування також висловили тверду впевненість у тому, що вони здатні вплинути на ситуацію.

Барометр світової корупції за 2013 являє собою опитування 114 тис осіб з 107 держав світу і його результати свідчать про широкі масштаби поширення корупції.

Реклама:

27% респондентів виплачували хабарі для отримання доступу до державних послуг за останні 12 місяців, що свідчить про відсутність яких-небудь поліпшень в порівнянні з даними попередніх опитувань.

Тим не менш, майже 9 з 10 опитаних заявили про те, що боротимуться з корупцією, а дві третини респондентів, від яких вимагали хабарів, відмовилися платити.

Цей факт вказує на те, що уряди, громадянське суспільство і діловий сектор повинні докласти набагато більше зусиль із залучення громадян у протистояння корупції.

"Рівні хабарництва по всьому світу як і раніше дуже високі, проте громадяни вірять у те, що вони здатні зупинити корупцію, а число тих, хто готовий протистояти посадовим зловживанням, таємним угодам і підкупу, досить велике", - заявила Угетт Лабелль, голова правління Transparency International.

Дані Барометра світової корупції за 2013 також свідчать про те, що багатьох державах населення не довіряє тим самим інститутам, на які воно має покладатися в справі боротьби з корупцією та іншими злочинами.

У 36 країнах поліція розглядається в якості найбільш корумпованої служби; в цих же державах в середньому у 53% громадян в поліції вимагали хабарі.

У 20 країнах в якості найбільш корумпованого інституту відзначалася судова система - у таких державах сплати хабарів вимагали, в середньому, у 30% громадян, які контактували з судовою системою.

"Урядам варто серйозно поставитися до голосів своїх громадян, які виступають проти корупції, і відповісти на їх заклик конкретними діями, спрямованими на підвищення прозорості та підзвітності", - заявила Лабелль.

За її словами, сильна політична воля потрібна, особливо, з боку урядів Великої двадцятки, а у 17 державах, що є членами цієї організації, 59% респондентів заявили, що їхні уряди не вживають достатніх зусиль у боротьбі з корупцією.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!