ЄС виступає за створення газового хабу в Україні - Томбінські

П'ятниця, 14 червня 2013, 12:32

Становлення газового хабу в Україні ще більше посилило б надійність постачань і сприяло інвестиціям у внутрішнє виробництво.

Таку думку в ході панельної дискусії в рамках міжнародної бізнес-конференції "ABC: Ukraine&Partners" висловив голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінські, передає "Українська енергетика".

За словами дипломата, подальша диверсифікація постачань могла би допомогти підвищити енергобезпеку України.

"У майбутньому Україна мала б можливість отримувати газ зі світових ринків. ЄС готовий розглянути можливість створення газових коридорів для розширення диверсифікаційних варіантів, використання елементів української інфраструктури, сполучених з Румунією, Словаччиною, Польщею", – наголосив він.

Реклама:

Томбінскі підкреслив, що Єврокомісія зацікавлена в пошуку альтернативних маршрутів і забезпеченні довготривалої безпеки постачань.

"Україна зараз вже отримує можливість реверсу з Польщі та Угорщини. Ми підтримуємо зусилля України, спрямовані на відкриття ще одного маршруту зі Словаччини. Комісар Еттінгер закликає всі сторони, щоб це стало реальністю", – підкреслив він.

Окрім цього, як вважає посол, важливим елементом для створення газового хабу є підземні газові сховища України.

"Газосховища України і далі залишатимуться важливим активом, яким Україна могла б скористатися для транзиту і зберігання газу. І нарешті, співпраця могла б допомогти в підвищенні стабільності і сталості українського газового ринку, стабілізації цін на газ в Україні", – відмітив він.

Разом з тим, Томбінскі зазначив, що реформи газового сектору за правилами Енергетичного співтовариства відкриють Україні дорогу до величезного енергоринку ЄС, забезпечать прозорий і гарантований транзит територією Україною.

Нагадаємо, за словами міністра палива та енергетики України Едуарда Ставицького, Україна готова виступити в якості Центрально-Європейського газового хаба.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!