Ernst&Young погіршила прогноз зростання ВВП України

Вівторок, 14 травня 2013, 13:46

Зростання ВВП України у 2013 році становитиме лише 1,1%.

Про це йдеться у звіті Ernst&Young щодо показників економіки України, повідомляє прес-служба компанії.

Як зазначається, економічний спад, що став результатом промислової рецесії, продовжився в першому кварталі поточного року, і відновлення економіки очікується лише з пожвавленням європейських ринків.

"Значний дефіцит поточного рахунку і необхідність погашення зовнішнього боргу вимагають від держави залучення нових кредитних ресурсів ззовні і більш активного надходження прямих іноземних інвестицій. Але за відсутності газових угод з Росією умовою для отримання нового кредиту від МВФ може стати підвищення цін на енергоносії, що лише відкладе економічний підйом країни", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Згідно зі звітом, фактичне усунення інфляції допомогло уникнути подальшого цінового шоку від знецінення валюти.

Однак відкладене зростання цін було досягнуто завдяки державним субсидіям, які збільшили дефіцит бюджету до 5% від ВВП. Цей фактор призведе до посилення фінансового тиску і до кінця 2013 року збільшить інфляцію майже до 7%.

"Згідно з дослідженням, прогноз зростання економіки України на 2014-2016 роки становить 4%, за умови відновлення європейських ринків. Втім, показник був би вищим, якби переговори з ЄС про вільну торгівлю були успішними або ж Росія погодилася б на зниження цін на газ на умовах, що не зачіпають відносин з ЄС", - сказав керуючий партнер "Ернст енд Янг" в Україні Олексій Кредісо

За його словами, існує загроза знецінення валюти і введення тимчасового контролю капіталу у випадку, якщо двосторонні угоди з МВФ про надання резервних або інших кредитів не будуть укладені вчасно.

Як повідомлялося, в січні цього року ЄБРР погіршив оцінку зростання ВВП України в 2013 році до 1%, тоді як у жовтні 2012 року він прогнозував його на рівні 2,5%.

Міжнародний валютний фонд у середині квітня 2013 року погіршив прогноз динаміки ВВП в Україні у 2013 році до нульового рівня з 3,5% у жовтні 2012 року. За його оцінками, у 2014 році українська економіка зросте на 2,8%.

Нагадаємо, Світовий банк також на початку квітня також знизив прогноз зростання ВВП України у 2013 році до 1% з 3,5%, а на 2014 рік погіршив його з 4% до 3%.

Як відомо, держбюджет на 2013 рік передбачає номінальний ВВП у розмірі 1,576 трлн гривень, реальний ВВП на рівні 3,4% і інфляцію на рівні 4,8% (грудень до грудня).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: