Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Арбузов розповів, які банки отримають рефінансування від НБУ

Понеділок, 15 жовтня 2012, 18:55

Банки, які погодились на пропозицію НБУ щодо зниження відсотків за кредитами реальному сектору економіки, отримають рефінансування від НБУ.

Про це заявив агентству Bloomberg голова Нацбанку Сергій Арбузов, перебуваючи у Токіо, де він брав участь в засіданні Міжнародного валютно-фінансового комітету керуючих МВФ, передають "Українські новини".

Арбузов повідомив, що 9 жовтня відбулась його зустріч із керівниками двадцяти найбільших банків України.

Під час її проведення голова НБУ запропонував банкам активізувати кредитування ключових секторів економіки, маючи на увазі в першу чергу сільське господарство, інфраструктуру та гірничодобувну промисловість.

Реклама:

"Банки, що погодилися здешевити кредитування, отримають рефінансування від НБУ. Ми намагатимемося робити це на майже автоматичній основі. Банки, які прислухалися до моєї точки зору, отримають прибуток, і досить значний", – повідомив він.

Арбузов акцентував увагу на тому, що банки, які активізують надання кредитів реальному сектору економіки за прийнятними ставками, матимуть можливість отримувати дешеве рефінансування від НБУ, незважаючи навіть на можливе зростання відсоткових ставок на міжбанківському кредитному ринку.

Як повідомлялося, нещодавно у Нацбанку визнали, що спровокували коливання курсу нацвалюти, видавши банкам річне рефінансування.

"31 серпня НБУ провів перший тендер на видачу довгострокового рефінансування на рік - на 3,8 млрд гривень. У понеділок ці гроші були видані, а у вівторок частина цих коштів опинилася на валютному ринку. Ми цього чекали, хоча, звичайно, хотіли, щоб всі гроші пішли в економіку", - сказав тоді директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін.

Нагадаємо, 7 вересня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що причиною дестабілізації на валютному ринку були спекуляції банків, які використовували для цього найнятих експертів і засоби масової інформації.

4 вересня на валютному міжбанку до середини сесії торги фактично зупинилися, так як були відсутні пропозиції щодо продажу валюти, а були виставлені виключно заявки на її купівлю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!