Сусіди України обмежують імпорт української свинини

Понеділок, 6 серпня 2012, 09:21

Росія, Білорусь і Молдова ввели обмеження на імпорт домашніх і диких свиней, їх м'яса та м'ясопродуктів, вироблених в Запорізькій області.

Про це повідомили в Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України, пише "Комерсант-Україна".

30 липня в селі Камишеватка Приморського району Запорізької області вперше з 1967 року було зафіксовано спалах африканської чуми.

Зараз в радіусі 10 км від Камишеватки введений карантин, перекриті автомобільні дороги, що ведуть у село.

Реклама:

На 2 серпня знищено 200 свиней. Всього передбачена утилізація тварин зі 115 приватних господарств.

Карантин триватиме щонайменше 40 днів. В Держветфітослужбі вважають, що вірус, найімовірніше, був завезений відпочиваючими з Росії, де з ним борються з 2007 року.

У Россільгоспнагляді з посиланням на заступника керівника відомства Миколи Власова повідомили, що Росія поки "не планує вводити додаткових обмежень" на імпорт свинини і м'ясопродуктів з України.

Проте в п'ятницю з ініціативи управління Россільгоспнагляду в раді безпеки Бєлгородської області пройшла робоча нарада, на якій було вирішено посилити фітосанітарний контроль на митних пунктах з Україною.

Українські виробники свинини готуються до гіршого.

"Сьогоднішня ситуація схожа з тією, що виникла після виявлення АЧС в Росії. Україна тоді спочатку заборонила ввезення свинини з одного регіону РФ, а потім і з країни", - відзначає гендиректор одного з великих комбінатів з виробництва свинини.

За його словами, якщо ситуація погіршиться, то цілком можна очікувати і повної заборони на ввезення української свинини в сусідні країни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: