Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

У Арбузова обіцяють "комфортне" обмеження готівкових розрахунків

Середа, 25 липня 2012, 18:00

У Національному банку України допускають введення обмежень на розрахунки готівкою в Україну, але обіцяють, що таке нововведення не завдасть дискомфорту клієнтам торговельних мереж.

Про це заявила директор генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем НБУ Наталія Синявська, повідомляє портал "Дело".

"Зараз обмежень немає, і цей законопроект (№ 10656) також не вводить такого обмеження. Він лише говорить про те, що це можливо буде зробити", сказала вона.

Чиновник обіцяє, що гранична сума готівкових розрахунків буде визначатися після аналізу економічної ситуації.

Реклама:

"Світовий досвід свідчить про те, що встановлюється досить високий рівень готівкових розрахунків, для того щоб пересічні громадяни, які здійснюють якісь покупки в торговельних мережах, не відчули дискомфорту. Введення обмежень стосується тільки великих покупок", - запевняє Синявська.

Як повідомлялося, Верховна рада в липні затвердила в першому читанні ініційований Нацбанком законопроект щодо розвитку безготівкових розрахунків та регулювання платіжного ринку України (№ 10656).

Законопроект передбачає надання НБУ права встановлювати граничні суми розрахунків готівкою для фізичних та юридичних осіб, а також для фізичних осіб-підприємців, і права Державної податкової службі здійснювати контроль над дотриманням порядку проведення готівкових розрахунків за товари і послуги.

Попереднім резонансним кроком Нацбанку, який торкнувся широкі кола населення країни, було введення з вересня 2011 року "паспортизації" валютно-обмінних операцій: купівля-продаж готівкової валюти в Україну в будь-яких кількостях здійснюється тільки за наявності документа, який підтверджує резидентність.

При цьому банки зобов'язані знімати копії цих документів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!