Європейський регулятор оцінить роботу рейтингових агентств

Понеділок, 2 липня 2012, 20:21

Європейське управління з цінних паперів і ринків (ESMA) почало перевірку методів Standard & Poor's, Fitch Ratings та Moody's Investor's Service для оцінки кредитоспроможності фінансових організацій.

Як заявив голова управління Стевен Майор, ESMA має намір завершити розгляд до кінця року, передає "Інтерфакс" з посиланням на Financial Times.

До минулого року діяльність рейтингових агентств в Євросоюзі не регулювалася, проте потім ЄС зажадав від них реєстрації в ESMA, і в даний час широко обговорюється питання про посилення контролю та нагляду у цій сфері.

Банківські рейтинги привертають особливу увагу, оскільки рейтингові агентства звинувачують за надто райдужний погляд на цей сектор перед міжнародною фінансовою кризою.

Реклама:

"Банківські рейтинги дуже важливі, тому що вони взаємопов'язані з суверенними рейтингами та державними облігаціями", - зазначив Майор.

Агентство S & P знизило рейтинги 15 з 37 провідних світових банків у листопаді минулого року після зміни методології розрахунків, Moody's зробило аналогічний крок в червні.

ESMA існує менше двох років, і йому ніколи раніше не доводилося вживати заходів дисциплінарного характеру, проте зацікавленість управління в діяльності агентств може мати далекосяжні наслідки.

За словами Майора, масове погіршення рейтингів банків "викликало стурбованість, що рейтингові агентства не мають достатніх аналітичних ресурсів і кваліфікації, щоб впоратися з додатковим навантаженням".

"Разова зміна рейтингів може бути приводом, щоб витратити менше часу. Тим не менш, важливо, щоб кожному окремому рейтингу було приділено однакову увагу в тому, що стосується деталей і аналізу", - вважає глава ESMA.

Він підкреслив, що його відомство не намагається вплинути на рівень рейтингів.

"Ми не рейтингуємо рейтинги. Ми не накладаємо обмеження на методологію. Ми лише просимо, щоб їх рішення мали економічний сенс і були логічними", - сказав Майор.

Управління вже встигло зрозуміти на власному досвіді, що таке дефіцит робочих рук: у департаменті рейтингових агентств ESMA працюють 14 осіб, які контролюють діяльність 17 рейтингових агентств.

Майор сподівається, що до кінця року число співробітників департаменту зросте до 20.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!