Іспанія каже, що зможе стабілізувати банки без зовнішньої допомоги

Вівторок, 29 травня 2012, 10:11

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив, що Мадриду не потрібна міжнародна фінансова допомога, щоб стабілізувати ситуацію в банківській системі країни.

"Ми не дозволимо впасти жодному з регіональних урядів, жодному з банків", - запевнив він на прес-конференції, передає "Інтерфакс".

У той же час Рахой сказав, що ЄС повинен забезпечити захист євро.

Багато хто сприйняв це як заклик до Європейського центрального банку відновити купівлю облігацій південних країн єврозони.

Реклама:

Спред прибутковості еталонних 10-річних держоблігацій Іспанії та Німеччини виріс в понеділок до максимальної позначки за весь час існування євро - з 1999 року, прибутковість 10-річних паперів досягала в ході торгів 6,47%, свідчать дані The Wall Street Journal.

Приводом для цього стали дії влади з порятунку Bankia, акції якого на торгах в понеділок впали на 13%.

Багато хто вважає, що влада буде змушена підтримати й інші фінансові інститути через погіршення якості їх активів у результаті зниження цін на нерухомість.

Інвестори стурбовані також потенційним загостренням фінансових проблем Іспанії після звернення за держдопомогою найбагатшого з регіонів країни - Каталонії.

Греція, Португалія та Ірландія були змушені вдатися до міжнародної фінансової допомоги, коли вартість запозичення для них перевищила 7% річних.

Прибутковість іспанських паперів перебувала нижче рівня в 5% річних до того, як на початку березня уряд країни оголосив, що не зможе скоротити бюджетний дефіцит в 2012 році до 4,4% ВВП, як було заплановано раніше.

Міністри фінансів єврозони погодили новий орієнтир дефіциту бюджету для Іспанії на цей рік - на рівні 5,3% ВВП.

У 2011 році дефіцит становив 8,5% ВВП, тоді як цільовий показник становив лише 6% ВВП.

Бюджет країни на цей рік, представлений в березні, включає в себе найжорсткіші більш ніж за 30 років заходи бюджетної економії, підвищення податків, скорочення витрат і передбачає економію близько 27 млрд євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: