Ставицький прогнозує, що до 2020 року Україна буде незалежною від російського газу

Четвер, 24 травня 2012, 12:18

Видобуток альтернативних видів палива, в тому числі сланцевого газу, дозволить Україні вже до 2020 року домогтися повної енергетичної незалежності.

Про це 24 травня на регіональному семінарі з питань розробки родовищ сланцевого газу заявив міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький.

Як повідомляє ZN.UA, міністр нагадав, що переможцями конкурсів з розробки і видобутку вуглеводнів на Юзівській і Олеській площах стали компанії Shell і Сhevron.

За словами міністра, протягом найближчого часу, до 5 червня, будуть оголошені тендери на розробку і видобуток сланцевого газу ще на двох газоносних площах — Скіфській і Фороській. Переможці цього тендеру стануть відомі через 60 днів.

Реклама:

Ставицький запевнив, що влада не буде створювати перешкод потенційним інвесторам. За його словами, влада Львівської, Харківської та Донецької областей не має претензій до розробників газоносних площ.

У свою чергу, присутній на семінарі посол США Джон Теффт зазначив, що в результаті видобутку даних енергоресурсів Україна може перетворитися з імпортера на експортера газу.

"Якщо розвідка і видобуток будуть проводитися грамотно і ефективно, це принципово зміцнить енергетичну самостійність країни", — заявив дипломат.

Нагадаємо, промисловий видобуток газу на Юзівській і Олеській площах має початися у 2017 році. Буріння на Юзівській площі (Харківська та Донецька обл.) має розпочатися вже у 2013 році, дослідно-промислова розробка — у 2015 році.

Початок робіт на Олеській площі (Львівська та Івано-Франківська обл.), заплановано на 2014 рік, дослідно-промислову розробку — на 2016 рік.

За базовим сценарієм, Україна зможе видобувати на Юзівській і Олеській площах 15 млрд куб. м. газу на рік. А оптимістичний сценарій передбачає видобуток в пікові роки близько 50 млрд куб. м. газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: