Європейські банки випустили бонди на рекордну суму

Понеділок, 9 квітня 2012, 12:58

Європейські банки розвитку та державні організації, відповідальні за кредитування малого бізнесу і регіональних органів влади, випустили для підтримки економіки регіону рекордний обсяг облігацій з початку 2012 року - 360 млрд доларів.

Про це пише газета Financial Times із посиланням на дані дослідницької компанії Dealogic.

Обсяг випущених облігацій удвічі перевищує рівень того ж періоду докризового 2006 року і на 9% вищий за показник аналогічного періоду 2011 року.

Зростання обсягів розміщення, підтриманий вливаннями Європейського центробанку у фінансову систему регіону, може виявитися критично важливим для економіки єврозони, відзначають експерти.

Реклама:

Залучені кошти допоможуть малому бізнесу у фінансуванні проектів, які можуть виявитися дуже важливими для відновлення економіки регіону, котрий, як і раніше, страждає від кризи.

"Позитивний вплив на боргові ринки надали вливання ЄЦБ, а також той факт, що угода про обмін облігацій Греції досягнута, а Італія та Іспанія проводять реформи", - говорить глава боргового підрозділу HSBC Жан-Марк Мерсьє.

Основними покупцями боргових зобов'язань держорганізацій, в тому числі European Investment Bank (EIB), який фактично є банком Євросоюзу, або німецького банку розвитку KfW, виступають комерційні банки, які найбільшою мірою виграли від вливань ЄЦБ.

Високий попит дозволив EIB і KfW позичати кошти під більш низькі процентні ставки, що дає їм можливість видавати кредити малому бізнесу та іншим компаніям також під низькі відсотки.

Прибутковість п'ятирічних бондів EIB впала більш ніж на 1 процентний пункт з листопада 2011 року - до 1,92% річних.

Між тим, деякі експерти попереджають, що позитивні наслідки заходів ЄЦБ із вливання ліквідності, можливо, сходять нанівець, враховуючи різке зростання доходностей облігацій Іспанії та Італії минулого тижня на тлі скептицизму інвесторів щодо здатності цих країн досягти запланованих бюджетних показників і підштовхнути до зростання економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: