Арбузов погодився, щоб банки ліквідував Фонд гарантування вкладів

Середа, 4 квітня 2012, 20:38

Національний банк погодився віддати Фонду гарантування вкладів функцію ліквідатора кредитно-фінансових установ.

Про це повідомляє портал "Мінфін" із посиланням на прес-службу НБУ.

В Нацбанку пояснили, що здійснення процедури тимчасової адміністрації та ліквідації проблемних банків ускладнює виконання НБУ своєї конституційної функції, оскільки відволікає значні людські та адміністративні ресурси.

Таким чином, внаслідок передачі цих повноважень Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Нацбанк зможе зосередити свої зусилля на збереженні стабільності гривні, проведенні монетарної політики, захисту прав вкладників та інших кредиторів банку засобами пруденційного нагляду.

Реклама:

Зокрема, в НБУ відзначили, що передача Фонду частини повноважень Нацбанку приведе до функціонального збалансування та ефективної взаємодоповнюваності діяльності окремих елементів системи державного регулювання банківського сектора, а саме: "пруденційного регулювання та нагляду, здійснення рефінансування банків і відшкодування банківських вкладів фізичних осіб".

Як відомо, основне завдання НБУ полягає в забезпеченні стабільності грошової одиниці, відповідно до статті 99 Конституції України та ст. 6 закону "Про Національний банк України".

При цьому, відповідно до частини третьої ст. 6 закону "Про Національний банк України", НБУ у межах своїх повноважень сприяє стабільності банківської системи за умови, що це не перешкоджає досягненню мети з підтримання цінової стабільності в державі.

"Таким чином, здійснення заходів щодо виведення з ринку неплатоспроможних банків, що передається Фонду, жодним чином не пов'язано з виконанням Нацбанку своєї конституційної функції", - ідеться у повідомленні НБУ.

Крім того в Нацбанку відзначили, що Фонд, як і раніше, буде здійснювати перевірки банків з контролю за виконанням ними зобов'язань, у зв'язку з участю в системі гарантування вкладів фізосіб і має право брати участь у перевірках, що проводяться НБУ.

Під час перевірки Фонд буде з'ясовувати достовірність наданої Фонду звітності, повноту і своєчасність сплати банками збору та нарахованої пені, повноту і достовірність ведення бази даних про вкладників, дотримання вимог по інформуванню вкладників про участь банку у Фонді, дотримання інших вимог закону та нормативно-правових актів Фонду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: