Банківський ринок у 2012 році очікують серйозні потрясіння

Середа, 4 квітня 2012, 12:04

Банківський ринок у 2012 році очікують серйозні потрясіння, пов'язані зі спадом активності в сфері злиттів і поглинань, мертвим сезоном IPO, посилюванням регулювання, а також можливим пониженням рейтингів провідних інвестбанків.

Фінансовим компаніям доведеться позбутися ряду непрофільних активів і шукати нові джерела поповнення капіталу, передає "РБК daily" з посиланням на Bloomberg.

Найкраще себе в цих умовах будуть відчувати JP Morgan, Goldman Sachs і Deutsche Bank.

Через зростання витрат на залучення фінансування та посилення регулювання в 2011 році інвестбанки вже зрізали зі своїх балансів 7% від загального обсягу активів, а в найближчі два роки скоротять зважені за ризиком активи ще на 10%, або на 1 трлн доларів, свідчить звіт Morgan Stanley і Oliver Wyman.

Реклама:

Компенсувати витрати в сфері M&A та операцій на ринку акцій, схоже, теж не вдасться: комісії банків у першому кварталі впали до мінімального за останні три роки рівня 15,9 млрд доларів, свідчать дані Thomson Reuters.

Активність в сфері IPO взагалі заморозилась: обсяг угод скоротився на 70%, до 14,3 млрд доларів, підрахувала Ernst&Young.

Якщо перераховані вище факти негативно позначаться на всіх великих фінансових інститутах, то рішення рейтингових агентств про перегляд рейтингів банків у бік пониження комусь може виявитися на руку.

У лютому Moody's заявило, що може переглянути рейтинги 122 фінансових організацій, у тому числі 17 найбільших інвестбанків.

Зниження, якщо воно все-таки буде, відбудеться не раніше травня, пише Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі із ситуацією.

Банки, рейтинги яких будуть в підсумку знижені, ризикують зіткнутися із зростанням вартості запозичень і необхідністю збільшувати забезпечення з партнерських операцій.

Зниження рейтингу на один пункт змусить банк розщедритися на 12 млрд доларів на покриття гарантій і забезпечень, на два пункти - більш ніж на 20 млрд доларів.

Зниження рейтингу спровокує перехід клієнтів до більш сильних гравців.

І переможцями у цій битві стануть американські JP Morgan і Goldman Sachs, а також німецький Deutsche Bank.

Якщо Moody's виконає загрозу, то рейтинги JP Morgan і найбільшого за активами банку в Європі Deutsche Bank знизяться до A2, тоді як рейтинг Goldman Sachs - до А3.

Рейтинг же Morgan Stanley, Citigroup і Bank of America виявиться всього на два ступені вище "сміттєвого" рівня.

"Переможцями стануть JP Morgan і Goldman Sachs, у яких будуть відносно високі рейтинги, тоді як в список лузерів потраплять Citi, BofA і Morgan Stanley", - упевнений аналітик Sanford C. Bernstein & Co Бред Хінтц.

Щоб мінімізувати втрату клієнтів, топ-менеджери BofA зараз їздять по світу, щоб переконати партнерів у своїй надійності, а керівництво Morgan Stanley роздало пам'ятки співробітникам, в яких містяться вигідні компанії відповіді на можливі запитання журналістів, зазначає The New York Times.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: