Сорос звинуватив Бундесбанк у майбутньому розвалі єврозони

Середа, 25 квітня 2012, 09:55

Бундесбанк руйнує єврозону і готується до "загибелі" єдиної валюти.

Про це заявив легендарний інвестор Джордж Сорос, виступаючи з лекцією в берлінському Інституті нового економічного мислення, пише газета "Ведомости".

"Криза в єврозоні схожа на розпад Радянського Союзу, і ми ризикуємо побачити такий же сценарій розпаду валютного союзу в Європі", - сказав Сорос.

На його думку, центробанк ФРН, протидіючи стратегії ЄЦБ щодо збільшення грошової маси, просто намагається обмежити потенційний збиток, який загрожує країні в разі розпаду єврозони.

Реклама:

Як відомо, президент Бундесбанку Йенс Вайдман в лютому 2012 року написав президенту ЄЦБ Маріо Драгі лист, в якому попередив, що надання нових коштів, крім виділених раніше кредитів в 1 трлн євро, створює ризики.

Тоді ж Бундесбанк зарезервував на своїх рахунках 4,1 трлн євро для покриття можливих збитків.

Розкручуючи песимістичний сценарій, Бундесбанк "накличе біду", переконаний Сорос, всі інші гравці - центробанки, компанії і банки наслідують стратегію Бундесбанку і починають готуватися до збитків, що відбивається на ринках: прибутковість боргів іде вгору, проблемним країнам потрібна нова ліквідність.

У результаті центробанки країн - кредиторів єврозони накопичать на своїх рахунках такі борги, які неможливо буде погасити, прогнозує Сорос.

На кінець лютого у центральних банків єврозони було накопичено 547 млрд євро "чужих боргів" (дані Бундесбанку).

Незважаючи на жорстокі заходи економії, європейським урядам не вдалося поліпшити ситуацію із держборгом: він виріс з 9,1 трлн у 2010 році (86,7% ВВП) до 9,4 трлн євро в 2011 році (87,2% ВВП).

ОЕСР не чекає зміни тренда і цього року: за прогнозом організації, держборг досягне 90,6% ВВП.

Найвищий розмір боргу по відношенню до ВВП у Греції (165,3% у 2011 році), Італії (120,1%), Ірландії (108,2%), Португалії (107,8%), найнижчий - у Естонії (6%), Болгарії (16,3%) та Люксембургу (18,2%).

Скоротити надмірну заборгованість не вдасться, упевнений Сорос, Євросоюз не виживе, якщо Німеччина буде і далі оскаржувати політику ЄЦБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!