Думка експерта: Іноземні компанії не знають, як платити податки в Україні

П'ятниця, 20 квітня 2012, 16:27

Оподаткування представництв іноземних компаній в Україні досі не врегульоване, незважаючи на всі заяви влади.

Про це заявив старший юрист податкової практики Baker & McKenzie Юрій Залуський на круглому столі "Проблемні питання представництв іноземних компаній в Україні" у четвер.

"Ситуація складається таким чином, що поняття "представництво" та "інвестиції іноземних інвесторів" в Україні зародилися набагато раніше ніж розуміння наших державних органів – яким чином іноземні інвестори повинні здійснювати діяльність на території України, яким чином вони оподатковуються", - зазначив він.

"На жаль в Україні немає корпоративної різниці між представництвами іноземних компаній, які здійснюють комерційну діяльність на території України, та не здійснюють таку діяльність. В Україні некомерційні представництва не існують. Існують просто представництва і постійні представництва для цілей оподаткування", - пояснив експерт.

Реклама:

За його словами, чому такої різниці немає і де межа між комерційним представництвом та некомерційним – законодавство не передбачає.

"Це дуже важливо, бо перше оподатковується, а друге не оподатковується. Для інвесторів, які заходять в Україну, це дуже важливо", - наголосив Залуський.

При цьому, зазначив експерт, види податкової діяльності, які не оподатковуються в Україні, у законодавстві прописані, але лише "двома словами".

"Яка суть цього винятку? Коли він має застосовуватися, а коли – ні – не прописано", - підкреслив він.

"Приклад – в Податковому кодексі з’явився такий виняток, як надання послуг на території України, в тому числі консультаційних. Полягає він в тому, що якщо інвестор надає послуги на території України і ці послуги надаються протягом 6 місяців в межах одного проекту, або пов’язаних з ним проектів, це іноземне представництво не оподатковується в Україні. Але насправді із цього винятку виникає більше запитань, ніж відповідей: що необхідно вважати одним проектом, коли починається шестимісячний термін, коли він закінчується: коли інвестор сюди приїхав, чи коли підписується контракт. А якщо є різниця між часом підписання контракту і коли насправді почали надаватися послуги. Що таке пов’язані проекти?", - наголосив Залуський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!