Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Клюєв: віддаючи уран, Україна розвиває атомні технології

П'ятниця, 30 березня 2012, 11:29

Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Клюєв вважає, що позиція України в галузі ядерної безпеки сприяє розвитку власних атомних технологій.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" із посиланням на прес-службу Клюєва.

"Активна позиція України в питаннях міжнародного співробітництва в сфері ядерної безпеки дозволить нашій країні розвивати власні атомні технології", - зазначив Клюєв, коментуючи вивезення України високозбагаченого урану зі своєї території.

Він зазначив, що в рамках співробітництва Україна, США, Росії, Великобританії і Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) протягом 2 років з українських наукових об'єктів високозбагачений уран був вивезений до Росії, а у відповідь України отримала еквівалентну кількість низькозбагаченого урану і відповідне обладнання.

Реклама:

В результаті цих домовленостей будуть забезпечені матеріалом для досліджень Севастопольський національний університет ядерної енергії і промисловості, Київський інститут ядерних досліджень і Харківський фізико-технічний інститут.

За його словами, в результаті українсько-американського співробітництва буде посилений рівень безпеки українських науково-дослідних центрів.

Клюєв зазначив, що США готові до 2014 року забезпечити в Харківському фізико-технічному інституті будівництво і повну оперативну готовність джерела нейтронів.

Він підкреслив, що дана ядерна установка буде обладнана за найсучаснішими технологіями і буде відповідати найвищим стандартам безпеки.

"В цьому напрямку досліджень України зможе досягти рівня провідних країн світу", - вважає Клюєв.

Секретар РНБО також підкреслив, що Україна входить в число країн-лідерів за потенціалом ядерної енергетики і приділяє значну увагу питанням ядерної безпеки.

Зокрема, Клюєв відзначив успішне проходження українськими атомними електростанціями міжнародних стрес-тестів і нагадав, що 26 квітня почнеться основний етап спорудження нового укриття над 4-м блоком Чорнобильської АЕС.

Він також наголосив на необхідності прискорення спорудження в Чорнобильській зоні відчуження централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива українських АЕС, що дозволить Україні знизити щорічні витрати на поводження з ядерними відходами і підвищити загальний рівень енергетичної незалежності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!