Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

У Азарова згодні на опозиційний законопроект щодо ГТС

П'ятниця, 16 березня 2012, 12:26

Кабінет міністрів згоден на законопроект щодо реформування нафтогазового комплексу в редакції депутата від НУНС Юрія Кармазіна.

Про це заявив, відповідаючи на питання депутатів у парламенті, заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Макуха зазначив, що, зокрема, закон щодо реформування нафтогазового комплексу необхідний для того, щоб ЄС розпочав фінансування модернізації української ГТС.

Він пояснив, що в рамках адаптації українського законодавства до енергетичного законодавства Євросоюзу Україна повинна реформувати НАК "Нафтогаз України" із тим, щоб розмежувати транспортні, дистриб'юторські і виробничі функції компанії, а також позбутися непрофільних активів.

Реклама:

"На сьогодні чинне законодавство не дозволяє здійснити такі заходи, і у нас сьогодні вже виникають певні проблеми - фактично призупинилася реалізація першого пілотного проекту з модернізації газотранспортної системи України - модернізація гілки газопроводу Уренгой-Помари-Ужгород, яка передбачалася із залученням коштів європейських інститутів", - сказав він.

Макуха підкреслив, що в уряді проаналізували проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів із метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу № 9429-1, і прийшли до висновку, що його прийняття може стати першим кроком на шляху реалізації реформи нафтогазового комплексу.

"Міністерство і уряд підтримують пропозицію пана Кармазіна щодо прийняття законопроекту саме в поданій ним редакції", - сказав заступник міністра.

Як сказано в пояснювальній записці законопроекту "Про внесення змін до закону "Про трубопровідний транспорт" у редакції Кармазіна, прийняття документа сприятиме запобіганню корупційних дій у газовій галузі.

Раніше Головне експертне управління Верховної ради зазначало, що позитивні положення законопроекту Кармазіна доцільно використовувати при доопрацюванні урядового документа.

Зокрема, це стосується заборони приватизації підприємств, створених внаслідок реорганізації НАК "Нафтогаз України".

Як відомо, досі спроби розгляду урядового законопроекту закінчувалися блокуванням парламентської трибуни з боку опозиції, яка вважає, що його прийняття дозволить приватизацію української ГТС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!