Продовольство у світі продовжує дорожчати

Понеділок, 12 березня 2012, 17:12

Індекс продовольчих цін ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН (від англ. Food and Agriculture Organization, FAO), опублікований сьогодні, з січня по лютий зріс на 1% (на 2.4 пункту).

 

Про це йдеться в доповіді ФАО, передає УНІАН.

У доповіді зазначається, що зростання індексу в лютому було значною мірою зумовлене високими цінами на цукор, олію і зернові, тоді як ціни на молочні продукти дещо знизилися після помітного стрибка в січні.

Зараз індекс на 10% нижче за свою рекордну позначку в лютому 2011 року.

Реклама:

Світовий ринок з початку 2012 року характеризувався зростанням імпорту, внаслідок послаблення долара США і тарифів на перевезення, що різко знижуються.

У поєднанні з несприятливими погодними умовами в основних країнах-експортерах зростання імпорту не дало світовим цінам впасти останніми тижнями, говориться в додатку до Індексу продовольчих цін.

Індекс цін ФАО на зерно становив в середньому 227 пунктів у лютому, тобто підвищився на 2% (на 4,4 пункту) з січня.

Світові ціни на зерно зросли, багато в чому в результаті зростання цін на кукурудзу, тоді як котирування на рис були в цілому низькими.

Індекс цін ФАО на рослинні і тваринні жири збільшився в лютому і становив 239 пунктів, що на 2% (на 5 пунктів) вище за аналогічний показник у січні.

Серед причин зазначається слабке зростання виробництва пальмової олії в сукупності з дефіцитом пропозиції в цілому по ринку рослинної олії.

Індекс цін ФАО на м'ясо становив 175 пунктів у лютому, тобто залишився практично незмінним порівняно з минулим місяцем.

Ціни на свинину збільшилися на 3,4%, підкріплені масштабними закупівлями в Азії та нещодавніми епідеміями захворювання в Російській Федерації.

Навпаки, ціни на куряче м'ясо, яловичину і баранину дещо знизилися.

Індекс цін ФАО на молочні продукти дещо впав в лютому порівняно з січнем і становив 205 пунктів.

Спад в основному був викликаний падінням цін на сухе знежирене молоко і казеїн.

Проте, ціни на масло, сир і незбиране сухе молоко залишилися порівняно стабільними.

Індекс цін ФАО на цукор зріс до 342 пунктів у лютому, тобто підвищився на 2,4% (на 8 пунктів) порівняно з січнем, але все ще на 18% (або 76 пунктів) нижче за показники лютого 2011 року.

Зростання минулого місяця було значною мірою зумовлене несприятливими погодними умовами в Бразилії, найбільшому виробнику і експортеру цукру в світі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: