Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

В Україні побоюються експансії російського капіталу

Субота, 10 березня 2012, 11:26

До початку 2012 року дев'ять російських банків зосередили у своїх руках 15,5% активів всієї банківської системи України і 16,3% кредитних та інвестиційних ресурсів.

Серед них - найбільші в Росії "Банк Москви", "Альфа-банк", "Сбєрбанк Росії" і "Внєшторгбанк", пише "Німецька хвиля".

Українські економісти і банкіри не виключають, що російський капітал спробує скористатися економічними труднощами України, щоб взяти під контроль її фінансово-банківську сферу і уряд.

Згідно з дослідженням Асоціації українських банків (АУБ), кожний десятий українець поклав свої гроші на депозит в українському представництві одного з російських банків.

Реклама:

Серед юридичних осіб України частка таких депозитів становить 16%.

Українські економісти не вважають такі показники результатом чесної конкурентної боротьби і пояснюють їх виключно заслугою материнських структур цих філій, готових підтримати свої представництва потужними ресурсами.

Проректор Європейського університету, голова "Комітету економістів Україні" Андрій Новак навів як приклад "Сбєрбанк Росії" з активами в 300 мільярдів доларів, який вважають найбільшим банком Східної Європи.

"Коли капітал однієї країни займає занадто великий сегмент нашого внутрішнього ринку, це загрожує монополізацією і встановленням вирішального впливу на кредитні відносини в державі", - сказав Новак.

У лютому глава "Сбєрбанку Росії" Герман Греф заявив про готовність надати уряду України багатомільярдну позику, якщо Києву не вдасться відновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

Тим часом на тлі послідовного скорочення золотовалютних резервів НБУ міністерству фінансів доведеться вже в червні 2012 року повертати російському "Внєшторгбанку" два мільярди доларів, взятих у кредит в 2010 році.

Експерти не виключають, що кредитування уряду України російськими банками, підконтрольними Кремлю, може стати загрозою для всієї української держави.

Так, у разі нового стрибка інфляції банки України перебуватимуть в критичному положенні, а російські банки, викуповуючи борги українських підприємств, зможуть легко встановити контроль і над банківською, і над виробничою сферою України, вважає Новак.

"Теоретично можливо, що російські банки зможуть собі в збиток видавати дешевші кредити, особливо якщо в цьому буде замішана політика", - заявив президент АУБ Олександр Сугоняко.

Він закликав владу України "не сидіти склавши руки".

Новий кредит від російських банків буде означати посилення залежності Києва від Москви, зростання девальваційних очікувань, дестабілізацію ринку і створення проблеми українським банкам з поверненням кредитів, впевнений Сугоняко.

Відповідальність за такий стан справ він покладає в першу чергу на уряд України та його боргову політику, а по-друге - на НБУ, який відповідає за регулювання ринку і мінімізацію ризиків.

Україна зможе захистити себе, якщо НБУ зробить "привілейовані пропозиції банкам, які формують свій капітал із засобів виключно українського походження", сказав перший заступник голови комітету Верховної ради з фінансів і банківської діяльності Сергій Терьохін.

Гроші національності не мають, але коли "бізнес стає політикою, тоді виникає проблема із загальною суверенністю країни, в яку входить і економічна суверенність", підкреслив економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!