Енергетичне спiвтовариство готове відповісти на гнівний лист Бойка

Четвер, 1 березня 2012, 14:26

Енергетичне спiвтовариство отримало листа мiнiстра палива та енергетики України Юрiя Бойка, в якому Україна оскаржила просування його членами проекту "Пiвденний потiк".

Про це сказав директор секретарiату ЕС Славтчо Нейков в iнтерв'ю агентству "Iнтерфакс-Україна".

"Секретарiат, який є єдиним адресатом, безумовно, вiдповiсть на нього дуже скоро. Проте я вже мав можливiсть оперативно поспiлкуватися з кабiнетом мiнiстра Бойка і висловити нашу готовнiсть зустрiтися з ним щодо цього питання", - повiдомив вiн.

Вiдповiдаючи на запитання, якi наслiдки може зумовити цей запит, Нейков вiдзначив два принциповi положення, пов'язанi з цим питанням.

Реклама:

"З одного боку, я пiдтверджую готовнiсть секретарiату конкретно обговорювати занепокоєння України, викладене в цьому листi. По-друге, Україна, як член Енергетичного спiвтовариства, безумовно, має право очiкувати пiдтримки з боку секретарiату в питаннi, яке перебуває в межах компетенцiї (секретарiату)", - сказав він.

Нейков наголосив, що "вдячний пановi Бойку за листа, оскiльки в ньому позначені два дуже важливi пункти".

"По-перше, йдеться про цiлi приєднання України до угоди ЕС, пов'язаної з iмплементацiєю європейського законодавства щодо створення єдиного енергетичного ринку. По-друге, в листi порушені кiлька конкретних питань, якi, безсумнiвно, мають практичну важливiсть. Iдеться про модернiзацiю української газотранспортної системи, а також про розвиток "Пiвденного потоку", - зазначив директор секретарiату.

У зв'язку з цим Нейков вважає, що, "порушуючи цi питання в контекстi ЕС, пан Бойко чiтко вiдзначає важливу роль, яку пiд час аналiзу може вiдiгравати регiональне обговорення, що формально може мати вигляд нацiонального".

"Так, наприклад, одне з порушених питань пов'язане з українською газотранспортною системою. Пан Бойко має рацiю, коли говорить про важливiсть цiєї системи, яка простягається далеко за межi України i стосується не лише ЄС, а й деяких сторiн договору ЕС", - зазначив він.

"У цьому контекстi я хотiв би вiдзначити той факт, що зовсiм нещодавно ЕС активiзувало роботу з розвитку регiональної енергетичної стратегiї - звiсно, Україна не лише запрошується, а й, як член, має повне право порушити в рамках цiєї дискусiї будь-якi питання, що можуть бути важливими", - наголосив директор секретарiату ЕС.

Він також iще раз пiдтвердив готовнiсть обговорювати з Бойком його пропозицiї, "як i будь-якi кроки, якi зможуть бути розглянутi в рамках ЕС i нашого мандата".

"Водночас ми маємо нагадати, що це питання обговорювалось i обговорюється конкретно також в iнших контекстах i, зокрема, у двостороннiх вiдносинах Україна-ЄС", - додав вiн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!