В січні економічна активність в Україні знизилася

Середа, 29 лютого 2012, 16:13

Подальше погіршення зовнішньо-економічної кон’юнктури разом із високою базою порівняння 2011 року та складними погодними умовами зумовили певне зниження економічної активності в Україні.

Однак усі складові індексу виробництва базових галузей (ІВБГ) у січні продемонстрували зростання, йдеться у аналізі економічного стану країни за січень 2012 року, який зробив департамент економічного аналізу та прогнозування НБУ.

"У цілому приріст ІВБГ становив 3,1% у річному вимірі. Українська економіка в січні 2012 року продовжувала функціонувати в умовах низького зовнішнього та високого внутрішнього попиту", - сказано в аналізі.

Завдяки високим темпам зростання реальних заробітних плат рівень внутрішнього споживчого попиту залишився на минулорічному високому рівні, що підтверджується зростанням обороту роздрібної торгівлі в січні на 13,8% у річному вимірі та зростанням обсягу наданих послуг на 19.3%.

Реклама:

За даними НБУ, стабільне державне фінансування було визначальним фактором динаміки будівельних робіт, обсяг яких, незважаючи на несприятливі погодні умови, зріс на 2,5% у січні в річному вимірі.

"Нетипово низька температура повітря, з одного боку, сприяла збільшенню виробництва та розподілення електроенергії, газу та води (3,4% у річному вимірі) та відповідно добувної промисловості (3%), з іншого – спричинила призупинення виробництва деяких промислових галузей та транспорту", - зазначається у аналізі НБУ.

Зокрема, у січні відбулося зниження обсягу вантажних перевезень на 1%.

Наслідком низького зовнішнього попиту було падіння обсягів виробництва металургії третій місяць поспіль (-1.4% у листопаді в річному вимірі, -4.7% у грудні, -1.6% у січні).

Зниження показників також обумовлено високою базою порівняння минулого року.

За розрахунками департаменту зростання ВВП у січні становило близько 2% у річному вимірі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!