ЄС вимагає від Греції істотних змін податкового режиму і держвидатків

П'ятниця, 24 лютого 2012, 09:49

Європейський союз наполягає на внесенні 38 конкретних змін в державні витрати, систему оподаткування та зарплатну політику Греції до кінця лютого.

Про це свідчать документи, що потрапили в розпорядження газети Financial Times, передає "Інтерфакс".

У трьох меморандумах, загальний обсяг яких перевищує 90 сторінок, також передбачені додаткові заходи, які, за оцінками експертів, рівносильні контролю кожного кроку грецького уряду європейськими кредиторами протягом наступних двох років.

В обмін на надання другого пакету допомоги у розмірі 130 млрд євро Греції доведеться суттєвим чином переглянути процедури судочинства, централізувати систему медичного страхування і створити точний кадастровий реєстр.

Реклама:

Крім цих масштабних реформ, будуть потрібні і менш всеосяжні (хоча не менш важливі кроки): закупівля нових комп'ютерних систем для податкових служб, реорганізація процесу призначення рецептурних лікарських препаратів, введення порогового рівня комерційних нафтових запасів.

"Дана програма набагато амбітніша економічної реформи. Йдеться про державний устрій в цілому, як його традиційно розуміють в країнах з низькими держдоходами", - прокоментував документи аналітик європейських ринків з Eurasia Group Муджтаба Рахман.

Заходи, яких вимагає ЄС, повинні бути реалізовані у формі законів, постанов міністерств і президентських указів, що охоплюють практично всі сфери державного життя Греції.

При цьому лише кілька кроків відзначені як вже виконані або ті, що знаходяться в процесі впровадження - в цей список входять зниження витрат на пенсійне забезпечення на 300 млн євро і 325 млн євро скорочень інших держвитрат.

У найближчі дні парламент і уряд повинні прийняти рішення про зменшення державних субсидій на медикаменти на 1,1 млрд євро, завершення 75 повномасштабних аудиторських перевірок в різних держкомпаніях і організаціях, а також перевірки 225 найбільших платників податків - юридичних осіб країни.

Крім того, до наступної середи має бути прийняте законодавство про лібералізацію роботи салонів краси, екскурсоводів, таксистів.

На реалізацію більшості "довгострокових" реформ Брюссель відводить Греції лише кілька місяців - до 1 липня.

Єврокомісія в четвер переглянула прогноз скорочення ВВП Греції на поточний рік з 2,8% до 4,3%, однак експерти побоюються, що спад може бути різкішим через істотне зниження держвитрат.

Рецесія в Греції триває вже п'ятий рік поспіль, і економісти не вважають повернення до зростання можливим раніше 2014 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!