ЄБРР назвав українську економіку однією з найбільш уразливих в СНД

Середа, 25 січня 2012, 09:36

Європейський банк реконструкції та розвитку вважає економіку України однією з найбільш вразливих серед економік країн Співдружності Незалежних Держав щодо економічної кризи в європейській зоні.

 

Про це заявив старший економіст ЄБРР Олександр Пивоварський в інтерв'ю українській службі мовленнєвої компанії "Голос Америки", передають "Українські новини".

"Тут, в ЄБРР, ми вважаємо, що Україна - одна з найбільш вразливих економік СНД щодо кризи в єврозоні. І серед країн за межами ЄС Україна одна з найбільш вразливих економік", - повідомив Пивоварський.

З його слів, економіка України дуже залежна від фінансової та економічної кризи в єврозоні, оскільки здійснює значну частину експорту до Європейського Союзу, близько третини її банківської системи становлять європейські банки і значна частина прямих іноземних інвестицій іде в Україну з ЄС.

Реклама:

Зараз економічна ситуація в Україні, як зазначає Пивоварський, трохи краща, ніж в 2008 році.

"Зараз фінансова ситуація краща, тому що за три роки значну частину поганих кредитів було списано і також відбулося кілька раундів рекапіталізації", - заявив експерт.

Однак, з його слів, Україна усе ще має значний потенціал нестабільності, оскільки більшість її експортів - це всього 2 види продукції: сталь і продукція хімічної промисловості; в її економіці переважає високий рівень доларизації, що, на думку Пивоварського, завжди має негативні наслідки під час кризи; Україна в плані експорту значною мірою залежна лише від декількох регіонів, і її державний борг значно зріс порівняно з 2007-2008 роками.

Серед позитивних моментів він назвав реформістські кроки влади України, виокремивши пенсійну й податкову реформи.

Однак відразу зазначив, що для інвесторів дуже важлива ситуація з інвестиційним кліматом, яка, зі слів експерта ЄБРР, залишається в Україні дуже складною.

Він вказав на важливість співробітництва України з Міжнародним валютним фондом, що, на думку експерта, допоможе стабілізувати грошові потоки між Україною та іншим світом і стабілізувати очікування внутрішніх і зовнішніх інвесторів.

ЄБРР погіршив прогноз зростання ВВП України з 3,5% до 2,5% в 2012 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!