Запрошуємо на перший за час великої війни Банківський форум

Москва розкритикувала введення санкцій ЄС проти Ірану

Понеділок, 23 січня 2012, 20:21

Росія називає новий пакет односторонніх санкцій ЄС проти Ірану спробою покарати Тегеран за незговірливість і попереджає, що це загрожує зривом дипломатичних зусиль.

Про це говориться в повідомленні МЗС Росії, передають "Ведомости".

Глави МЗС 27 країн Євросоюзу 23 січня на зустрічі в Брюсселі схвалили введення ембарго на постачання нафти з Ірану.

У рамках нового пакета санкцій, що передбачає, в тому числі, введення поетапного заборони на імпорт іранської нафти і нафтопродуктів в країни ЄС, передбачається, що до 1 липня всі члени Євросоюзу, які закуповують нафту у Тегерана, повинні будуть повністю згорнути імпорт з цієї країни.

Реклама:

"Очевидно, що в даному випадку мають місце відвертий тиск і диктат, прагнення "покарати" Іран через незговірливу поведінку. Це глибоко помилкова лінія, про що ми не раз говорили європейським партнерам. Під тиском такого роду Іран не піде ні на які поступки, ні на які коригування своєї політики", - йдеться в повідомленні МЗС.

Як зазначається в документі, по суті справи, мова йде про спробу задушення цілих галузей іранської економіки.

"Виникає закономірне питання: яке відношення введені Євросоюзом додаткові заходи впливу на Тегеран мають до вирішення завдань, пов'язаних з іранською ядерною програмою?"- зазначено в повідомленні.

"Особливу стурбованість викликає те, що подібні дії, до того ж синхронізовані по термінах з очікуваними найближчим часом заходами з відновлення довіри до мирного характеру іранської ядерної програми, загрожують зривом політико-дипломатичних зусиль, у тому числі вживаються по лінії "шістки", - підкреслили в МЗС.

Шістка міжнародних посередників, до складу якої входять Росія, Китай, США, Франція, Великобританія і Німеччина, з 2003 року спільно з МАГАТЕ домагається від Ірану припинення робіт зі збагачення урану, які можуть представляти загрозу режиму ядерного нерозповсюдження.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!