В українських сирах не знайшли пальмову олію

Понеділок, 23 січня 2012, 09:10

Лабораторні дослідження українського, російського і білоруського сирів показали, що всі вони мають високу якість і жодних рослинних добавок.

Такий експеримент провели журналісти ТСН, аби з'ясувати, чи справді такі погані українські сири, як розповідають у Росії.

Одна з головних претензій до українських виробників - додавання замість справжніх молочних жирів рослинних.

Щоб бути об'єктивними, журналісти купили в Росії зразки українського, трохи російського і навіть білоруського сирів.

Реклама:

У Києві докупили ще один, український - аби у лабораторії порівняти, що у нас експортують, а що залишається на власних прилавках. Загалом вийшло п'ять зразків.

З'ясувалося, що кожен із цих продуктів має повне право називатись сиром – в усіх п'яти перевірених зразках рослинних жирів не виявили.

Там, де з'являється бодай крапля рослинної олії (зазвичай пальмової або кокосової) закінчується сир і починається сирний продукт. Утім, самостійно їх відрізнити - майже неможливо, відзначають журналісти.

Хоча треба зазначити, що серед продуктів, які найчастіше фальсифікують - згущене молоко, далі йде масло і лише потім - твердий сир.

"Найгірший результат, який у нас по сирам був, це коли з 10 зразків 2 зразки було фальсифіковано рослинними жирами", - пригадують в лабораторії.

Сомельє Сергій Винокур сумнівається, що російські сири кращі за українські.

"Я не думаю, що в Росії роблять кращі сири ніж в Україні. Ми пробували завозити їх, але вони швидше пліснявіють, швидше псуються", - каже сомельє.

Однак російські чиновники претензії мають саме до нашого сиру.

"Низка підприємств, які були анонсовані, що в їх продукції є рослинні жири, взагалі останні роки не постачали своєї продукції до Росії. Тому ця заява є голослівною і нічим не обґрунтованою, тому я вважаю її політичною", - заявляє керівник аналітичного департаменту консалтингової агенції.

Тим часом сирний товарообмін між Україною та Росією функціонує як і раніше.

І поки чиновники та політики спекулюють на темі сиру, звичайні росіяни і далі їдять український делікатес.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: