США зупинили переслідування торгуючих з Кубою компаній

Субота, 14 січня 2012, 11:29

Обама припинив дію закону щодо санкцій проти Куби на шість місяців.

"Я прийняв рішення і повідомляю Конгресу про те, що припиняю дію закону (про санкції) на шість місяців з 1 лютого 2012 року в національних інтересах США і для прискорення поширення демократії на Кубі", - йдеться в листі Обами, передають "Риа новости".

США кожні півроку призупиняють дію цього закону.

США ввели санкції проти Куби в 1961 році після провалу операції з повалення уряду Фіделя Кастро.

Реклама:

У 1996 році Конгрес США прийняв "закон Хелмса-Бертона" про додаткові санкції проти іноземних компаній, торгуючих з Кубою.

Попередники Обами - Білл Клінтон і Джордж Буш-молодший - також накладали обмеження на судові переслідування, пов'язані з конфіскованою в роки кубинської революції власністю.

Світова спільнота вважає американське ембарго незаконним, зокрема, тому що США в даному випадку намагаються застосовувати свої внутрішні закони щодо третіх країн, що мають торгові, економічні і фінансові зв'язки.

Генасамблея ООН приймає резолюції з вимогою відмінити односторонні американські санкції проти Куби з 1992 року.

У документах ООН наголошується, що санкції суперечать статуту організації, порушують норми міжнародного права і міжнародних торгових зв'язків, тягнуть підрив кубинської економіки, порушують права кубинців, зокрема, на реалізацію програм у сферах охорони здоров'я, продовольства, культури.

Гавана розглядає американське ембарго як акт геноциду кубинського народу.

Глава МЗС Куби Бруно Родрігес заявив 15 вересня 2010 року, що його країна оцінює загальні втрати від торговельно-економічного та фінансового ембарго з боку США в 751,4 млрд доларів.

Офіційна Гавана заявляла раніше, що загальний збиток кубинській економіці від ембарго становить 96 мільярдів доларів або 236,2 млрд доларів, якщо виходити з поточного курсу цієї валюти.

У вересні 2011 року США в черговий раз продовжили торгове ембарго проти Куби на рік.

Як пояснив Обама, таке продовження відповідає національним інтересам Сполучених Штатів.

Продовження ембарго стало "технічною" подією і продовженням майже 50-літньої практики американської влади.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: