Депутат хоче ввести маркування нафтопродуктів

Понеділок, 20 грудня 2010, 18:43

Депутат Верховної ради, член фракції Блоку НУНС Михайло Полянчич пропонує парламенту ввести обов'язкове маркування імпортованих і вироблених в Україні нафтопродуктів.

Про це сказано в проекті закону №7484 "Про впорядкування обігу нафтопродуктів", зареєстрованому в Раді 17 грудня, повідомляє агентство "Українські новини".

Відповідно до документа, всі підакцизні нафтопродукти, вироблені або ввезені на територію України і призначені для використання для власних виробничих потреб, підлягають обов'язковому маркуванню маркерами акцизного податку залежно від виду і розміру ставок акцизного податку.

Виробник маркерів акцизного податку, які додають у нафтопродукти, постачає маркери продавцям, перелік яких визначається центральним органом Державної податкової служби.

Реклама:

Продаж виробникам та імпортерам маркерів акцизного податку здійснюється органами податкової.

Передбачається, що маркування нафтопродуктів будуть здійснювати суб'єкти господарювання, які виробляють нафтопродукти або імпортують їх.

При цьому відвантаження, імпорт, транспортування, зберігання, оптова і роздрібна торгівля немаркованих нафтопродуктів забороняється.

Маркери виробляються або імпортуються підприємством, обраним за результатами проведеного тендера за замовленням Податкової.

Маркери акцизного податку мають різну концентрацію залежно від розміру ставок акцизного податку.

Саме маркування нафтопродуктів здійснюється шляхом додавання в паливо маркерів, які повністю в ньому розчиняються і не виводяться, а наявність і точна їх концентрація в нафтопродуктах визначаються тільки за допомогою спеціальних реагентів і приладів, що дасть змогу ідентифікувати будь-який вид нафтопродукту для контролю сплати акцизного податку.

Відповідно до пояснювальної записки, основною метою проекту закону є встановлення основних принципів державного регулювання, створення ефективної системи контролю за обігом нафтопродуктів, забезпечення їх високої якості, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом і обігом палива в Україні.

За прогнозом автора, з прийняттям і реалізацією цього законопроекту очікується збільшення надходжень у державний бюджет у вигляді акцизного податку 2011 року понад 500 млн. гривень, 2012 - понад1 млрд. гривень.

Прогнозовані видатки державного бюджету становитимуть 2011 року 100 млн. гривень.

Раніше Міністерство палива й енергетики, з 9 грудня - Міністерство енергетики і вугільної промисловості, ініціювало введення мита на імпорт нафтопродуктів розміром менш як 120 євро/тонна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!