Думка експерта: НБУ привів ідентифікацію клієнтів у відповідність до Закону

Четвер, 11 листопада 2010, 18:20

Національний банк України має намір зобов'язати банки в обов'язковому порядку ідентифікувати клієнтів, які відкривають рахунки.

Як зазначив у коментарі "Економічній правді" юрист компанії "Ілляшев та Партнери" Андрій Конопля, ці положення у своїй більшості уже є в нормативних актах України.

"Якщо ми говоримо про ідентифікацію клієнта - це безпосередньо закріплено в законі "Про запобігання та протидію легалізації відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансування тероризму", - сказав він.

"Є такий закон і можу сказати, що безпосередньо в цьому законі і дублюється практично слово в слово те, що є в проекті стосовно ідентифікації осіб, а саме повне найменування і місцезнаходження, реквізити, дані, що ідентифікують осіб, які мають право розпоряджатися рахунками, відомості про власників істотної участі, контролерів тощо. Ці положення уже є в законі, тут нічого не змінилося", - наголосив експерт.

Реклама:

Обмеження за картковими рахунками відносно валюти, за його словами, також існували і були змінені не так давно.

"Безпосередньо були обмеження, що до здійсненні переказів з застосуванням платіжних карток. Так, юросіби могли здійснювати такі операції лише у гривні. Юридичні особи могли використовувати корпоративні платіжні картки лише в певних випадках: на відрядження, на одержання іноземної готівки за межами України тощо, а в решті випадків вони не могли використовувати", - зазначив експерт.

За його словами, ці норми пов'язані, в першу чергу, із законом "Про запобігання та протидію легалізації відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансування тероризму".

"Сама назва закону і говорить, для чого це робиться: для більш детальної ідентифікації клієнтів і для запобігання легалізації відмивання доходів", - наголосив Конопля.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!