МВФ радить країнам Східної Європи скоротити бюджетні дефіцити

Четвер, 21 жовтня 2010, 13:16

Східноєвропейські уряди повинні скоротити бюджетні дефіцити, відновити банківські системи і стимулювати економічне зростання після фінансової кризи, яка підштовхнула деякі з держав регіону ближче до дефолту.

Про це заявив керівник відділу МВФ по країнах Європи з економікою, що розвивається, Бас Баккер в інтерв'ю агентству Bloomberg.

МВФ прогнозує зростання ВВП Східної Європи на 3,8% в 2010 році і на 3,9% в 2011 році.

У 2009 році економіка регіону втратила 6% через припинення припливу капіталу.

Реклама:

"Тепер, коли регіон нарешті відновлюється, прийшов час почати бюджетну консолідацію і в наступні кілька років повернути дефіцит бюджету на більш стійкий рівень", - упевнений Баккер.

він нагадав, що під час кризи Угорщина, Латвія, Україна, Румунія і Сербія отримали кредити МВФ, які допомогли їм запобігти дефолтам в умовах проблем з рефінансуванням держборгу, який у цих країн найчастіше номінується в іноземних валютах.

Всього країни Східної Європи отримали від МВФ більше 100 млрд. доларів допомоги, включаючи кредити Євросоюзу та Світового банку.

Фінансова криза виявила базові бюджетні проблеми Східної Європи, наголошується в підготовленій МВФ доповіді.

Під час буму зростання податкових надходжень забезпечувало нормальний бюджетний баланс, хоча витрати також швидко росли.

Середнє значення дефіциту бюджету в країнах Європи, що розвиваються, склало 6% в 2009 році у порівнянні з нульовим рівнем у 2008 році, свідчать дані МВФ.

Держборг в середньому "розпух" у 2009 році до 30% ВВП з 24% роком раніше.

У 2010 році, як очікується, бюджетні дефіцити країн Східної Європи в середньому скоротяться до 5,2%, в 2011 році - до 4,1%.

При цьому держборг зросте до 30,8% і 32,1% відповідно, прогнозує МВФ.

Як повідомлялося, за результатами дослідження МВФ Україна посіла перше місце за обсягами фінансової допомоги серед країн Східної Європи в період світової фінансово-економічної кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!