Митниця візьметься за м'ясо
Держмитслужба та Мінагрополітики уклали угоду "Про обмін інформацією", згідно з яким формуванням митної вартості м'яса сторони будуть займатися спільно.
Зараз митниця визначає її самостійно, виходячи з вартості продукції на зовнішніх ринках, пише видання "Комерсант-Україна".
Від розміру митної вартості залежить розмір збору, що сплачується при ввезенні м'яса та м'ясопродукції.
"Найближчим часом митна вартість м'яса курки буде знижена з 1,07 долара за кг до 0,8 долара за кг", - повідомив вчора голова Держмитслужби Ігор Калєтнік.
Митну вартість інших видів м'яса повинна визначити робоча група у складі представників Мінагрополітики і Держмитслужби.
Рішення змінити принцип визначення митної вартості м'яса було ухвалене після звернення в Мінагрополітики імпортерів і переробників, які звинуватили Держмитслужбу у завищенні митної вартості продукту, розповіли в міністерстві.
Раніше учасники ринку говорили, що через підвищення митної вартості в цьому році значно скоротився імпорт м'яса.
Так, за даними Держмитслужби, за дев'ять місяців обсяг імпорту м'яса і субпродуктів скоротився в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року на 17%, до 268 тис. тонн.
Зниження імпорту призвело до різкого зростання цін на внутрішньому ринку.
Вчора це відкрито визнали в Мінагрополітики. "Є дефіцит м'яса птиці, яловичини і свинини. Щоб його покрити, в нинішньому році необхідно ввезти 320-340 тис. тонн", - заявив учора міністр агрополітики Микола Присяжнюк.
До цих пір уряд, навпаки, обмежував імпорт м'яса для підтримки вітчизняних виробників.
Підвищення цін на м'ясо стало однією з причин зростання інфляції в країні.
З початку року оптові ціни на свинину збільшилися з 11-12 гривень за кг до 16-17 гривень за кг, на яловичину - з 9-11 гривень за кг до 12-13 гривень за кг, що призвело до значного подорожчання м'ясних і ковбасних виробів.
Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"